Kui tööd tuleb olude sunnil teha ka riigipühal, näiteks 1. jaanuaril, tuleb töötajale selle eest maksta kahekordset tasu.

Kui tööd tuleb olude sunnil teha ka riigipühal, näiteks 1. jaanuaril, tuleb töötajale selle eest maksta kahekordset tasu.

Sõltumata sellest, kas töötajale makstakse töötasu kuutasuna või tunnitasuna või töötatakse tavapärase või summeeritud tööajaarvestuse alusel, tuleb riigipühal töötatud tundide eest maksta töötajale kahekordset töötasu, tuletab meelde tööinspektsioon. See puudutab töötajaid, kellel niikuinii oleks 1. jaanuar tööpäev. Kui aga töötaja teeb riigipühal ületunnitööd (tal oleks see olnud vaba päev, ent kokkuleppel tööandjaga nõustub ta tööle tulema), tuleb ka tehtud ületunnid töötajale hüvitada, kas tasulise vaba aja andmisega ületundidega võrdses ulatuses või vastava kokkuleppe olemasolul rahas 1,5-kordselt.

Olukorras, kus töötaja vahetus algab tavalisel tööpäeval ja lõpeb riigipühal, tuleb hüvitada riigipühal tehtavad tunnid, ülejäänud töötunnid tasustatakse tavalises korras. Sama vahetuse töötundide eest, mis langevad riigipühale eelnevale või järgnevale päevale, lisatasu maksma ei pea. Kui töötaja teeb riigipühal ületunnitööd, tuleb peale kahekordse töötasu maksmise hüvitada ka tehtud ületunnid.

Lühem tööpäev
Tööpäeva lühendamine enne riigipüha ei sõltu tööpäeva kestusest. Näiteks kui osalise tööaja puhul on töötaja tavapäraselt tööl ainult kolm tundi päevas, ei pea ta pühade-eelsel päeval järelikult üldse tööle tulema.

Tööpäeva lühendamine ei sõltu sellest, kas tööandja majandustegevus võimaldab seda teha või mitte, see ei ole tööandja õigus, vaid kohustus, selgitab tööinspektsioon värskes infokirjas.

Kui tööandja majandustegevus ei luba tööpäeva lühendada, tuleb saavutada töötajaga kokkulepe, et ta töötaks pühade-eelsel päeval nii, nagu tavalisel tööpäeval. Kui töötaja annab selleks nõusoleku, loetakse pühade-eelsel tööpäeval lühendamata jäetud kolm tundi ületundideks ja hüvitatakse vastavalt seadusele kas tasulise vaba aja andmisega või kui pooled on nõus, siis 1,5-kordselt rahas. Kui töötaja aga ei nõustu pühade-eelsel päeval töötama täistööpäeva, ei ole tööandjal õigus teda selleks sundida.

Allikas: tööinspektsiooni infokiri www.tooinspektsioon.ee