Lugeja küsib:
Töötan summeeritud tööaja arvestuse alusel. Selle kuuga lõpeb taas üks arvestusperiood ja meil on tööandjaga selle aja jooksul olnud erimeelsusi.

Oktoobris matsin oma isa ja mul oli vaja võtta selle jaoks üks vaba päev. Saan TLS lugedes nii aru, et tööandja oleks tegelikult pidanud selle päeva eest maksma keskmist tasu, ehk siis oleks pidanud arvestama selle päeva tööaja sisse, mida ta ei teinud. Sama on ühe päevaga septembris, 3. september, kui Obama oli Tallinnas. Töötan vanalinnas ja meile anti sel päeval vaba päev ja seda tööaja sisse ei arvestatud. Kuidas oleks olnud õige?

Vastab jurist Grete Lüüs, Advokaadibüroo LMP

Töölepinguseaduse (TLS) § 42 järgi on töötajal õigus nõuda vaba päeva TLS §-s 38 ettenähtud tingimustel. Vaba aja andmisel tuleb arvestada tööandja ja töötaja huve. § 38 annab tööandjale kohustuse maksta töötajale keskmist töötasu aja eest, mil töötaja ei saa teha tööd tema isikust tuleneval põhjusel või kui töötajalt ei saa töö tegemist oodata muul tema isikust mittetuleneval põhjusel. Vastavalt sellele sättele on tööandjal kohustus Teile anda vaba päev lähedase inimese matuse jaoks ning seejuures peab tööandja maksma selle eest keskmist töötasu.

Mis puudutab Obama visiiti Tallinnasse, siis kuna sel päeval ei saanud Teilt töö tegemist oodata Teist mittetuleneval põhjusel (tööandja andis vaba päeva), siis on ka sellisel juhul tööandjal kohustus maksta Teile keskmist töötasu.

Keskmise töötasu maksmise kohustust pole tööandjal vaid siis, kui töötegemise võimatus on tekkinud töötaja tahtlikust tegevusest või raskest hooletusest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.