Lugeja küsib:
"Soovin lahkuda töölt omal soovil. Kuidas aga kirjutada lahkumisavaldust, kas sinna on viisakas märkida, et soovin seadusega vastavalt saada kätte ka töölt lahkumisega oma kätte saamata töötasu ja puhkuse kompensatsiooni aasta 2013 ja 2014 eest?

Nimelt pole tööandja neil aastatel mulle (ja ka teistele) töötajatele puhkust andnud. Ka puhkuse graafikud ei ole ettevõttes olemas. Probleem ongi selles, et töötajad, kes on lahkunud enne mind, on oodanud oma lõpurahasid isegi mitmeid kuid. Ma arvan aga seda, et kui märkida lahkumisavaldusse need täiendavad punktid (paragrahvid), oleks mul ehk suurem tõenäosus saada oma rahad õigel ajal kätte.
On olnud ka nii, et inimene on töölt läinud, lõpparve sai aga osaliselt kahe kuu pärast ja seda ka hulga vähem kui pidi. Mida avaldusse märkida, et ma oleks kindlustatud? Kahjuks on ka selliseid asutusi, kus töötaja on pärisori ja ei saa oma teenitud sente kätte."

Vastab Grete Lüüs, jurist, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee:

"Töölepingu seaduse § 85 lg 1 järgi võib töötaja tähtajalise töölepingu igal ajal üles öelda. Töötaja peab sellest ette teavitama kirjaliku avaldusega vähemalt 30 kalendripäeva. Üles ütlemist põhjendama ei pea.
Ülesütlemise avalduse lõppu ongi korrektne kirjutada, et soovite lõpparve väljamaksmist, mille hulka kuulub nii välja maksmata töötasu kui ka kasutamata puhkuse hüvitis. Võite viidata, et töölepingu seaduse § 84 lõike 1 kohaselt tuleb lõpparve välja maksta töölepingu lõpetamise päeval."