Piia Puuraid,
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Aasta tagasi seatud registreerimiskohustus on lepinguta töötajate arvu rohkem kui kolm korda vähendanud ja riigikassasse miljoneid eurosid juurde toonud, kuid sellest hoolimata leidub ikka ettevõtteid, kes kuidagi enda alluvaid arvele võtta ei soovi.
Kristjan (täisnimi toimetusele teada – P. P.) on ligi pool aastat ühe ettevõtte jaoks tööd teinud, kuid ametlikult sellest mitte päevagi. Nimelt on ta suure telekommunikatsioonifirma alltöövõtja alltöövõtja, tema töölolek ei ole registreeritud ja palka makstakse tükitöö alusel ümbrikus. Kristjan ise selle üle ei kurda ja teda ei morjenda ka ametlikest hüvedest, nagu haiguspäevad või puhkusest ilmajäämine. „Ja kui tahakski midagi muuta, siis ega see nii kergelt käi. Sama skeem on juba ammu töötanud ja kui mulle ei sobi, siis leitakse uus,” lisas ta.

Sellised juhtumid on maksu- ja tolliameti (EMTA) kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendiku sõnul üsna tavapärased. „Alltöövõtjatel on alltöövõtjad ja ametnikud saavad vaid kohapeal selgeks teha, kes konkreetsel päeval tööl on,” selgitas ta ja lisas, et skeem on levinud just ehitusettevõtetes.

Artikkel jätkub ...

Täismahus lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta päevapilet.