Rivo Veski Kasulik.ee

Statistikaameti andmetel kasvas II kvartalis aastaga palk keskmisest madalama brutokuupalgaga tegevusaladel - kinnisvaraalases tegevuses 11,2% ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal 9,8%. Keskmine brutokuupalk ei tõusnud vaid ehituses (langus 0,5%).

Keskmine brutokuupalk oli 2015. aasta II kvartalis 1082 eurot, teatab Statistikaamet. Brutokuupalk tõusis mullusega võrreldes 5,8%.

Keskmine brutokuupalk oli aprillis 1054 eurot, mais 1058 eurot ja juunis 1135 eurot.

Ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta tõusis keskmine brutokuupalk 2014. aasta II kvartaliga võrreldes 5,9%.

Maksimarketites ja Konsumites 570 eurot

ETK Grupi kommunikatsioonijuhi Ivo Rulli selgitusel kuulub Eesti Tarbijateühistute Keskühistusse 19 ühistut ning rohkem kui 350 kauplust. Kuna infosüsteemid on ühistutel Rulli sõnul erinevad, andis ta infot vaid ETK Jaekaubanduse ASi kohta, mis omab Maksimarketeid ja Konsumeid Tallinnas, Harjumaal ja Pärnus.

„Teenindaja palk ETK Jaekaubanduse ASis on eelmise aasta II kvartaliga võrreldes tänavu II kvartalis tõusnud keskmiselt 13%. Sarnases tempos on tõusnud ka kaupluste teiste töötajate palgad," ütles Rull Delfile.

Kui palusime Rullil protsenti näitega illustreerida, ütles ta, et see pole paraku võimalik. „Täpsed palganumbrid on töötajatel lähtuvalt kauplusest, staaþist ja muudest lisatingimustest erinevad ning töölepingud on konfidentsiaalsed," märkis ta selgituseks.

Hästi. Võtame siis abiks 8. juulil Delfi Kasulikus ilmunud loo
„Poeketid räägivad suu puhtaks: kui palju kassapidaja täna Eestis palka saab?"

Selles artiklis rääkis Rull, et näiteks Laagri Maksimarketisse võetakse kassapidaja tööle brutopalgaga 570 euro (neto umbes 470 eurot). Kui ETK meile edastatud protsent palgakasvu kohta II kvartalis vastab tõele, siis näitab meelevaldne arvutus, et veel aasta tagasi oli sama palganumber umbes 500 eurot (neto umbes 410 eurot).

Prismas 487-672 eurot

Prisma esindaja Silver Säga ütles Delfile, et selle aasta teises kvartalis muudatusi ei olnud. „Tallinna Prismade müüja-kassiiride palgatasemed korrigeeriti selle aasta augustikuu algusest," märkis Säga.

Eelviidatud artiklis ütles Säga, et Tallinna Prisma kauplustes on müüja-kassiiri brutopalk vahemikus 534-672 eurot (neto u 442-549 eurot) ning Tartu ja Narva Prismade müüja- kassiiridel 487-660 eurot (neto u 406-540 eurot).

Rimis 560 euro kanti

Rimi pressiesindaja Katrin Bats pole samuti lahke palgaandmeid jagama. 8. juulil ütles ta Delfile, et Rimides on kassapidaja keskmine brutotasu 560 eurot (neto u 463 eurot). „Kaupluse teenindajate palgad on meil pidevalt tõusnud igal aastal. Paraku pole meil aga ühte kindlat protsenti öelda, sest palgad ei tõuse kõigile ühtselt," lisas Bats.

Palgad vaadatakse Rimis üle kord aastas, kevadel. Sel aastal juurutasime uue tasemesüsteemi kaupluse teenindajatele ning seeläbi on palka võimalik tõsta koguni kuni 18%.

Rimi võttis nimetatud süsteemi kasutusele kevadel. Suvised meile saadetud andmed kajastasid veel möödunud aastat. Nüüd on Rimi töötajatel põhipalgale võimalik lisa teenida kuni 18%.

Selveris 550-610 eurot

Juulikuiste andmete järgi on Selveris kassapidaja keskmine palk. „(Bruto)töötasu jääb Selveri teenindajatel enamasti vahemikku 550-610 eurot (neto u 455-510 eurot)," ütles Selveri kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid siis.

Nüüd lisas ta, et teenindajate töötasu ja selle kasv on otseselt ja märkimisväärselt sõltuv tema individuaalsetest töötulemustest ja on erinevatel töötajatel küllaltki erinev. „Selverites on teenindajate töötasu kasvanud aastaga kuni 7 protsenti," märkis Erilaid.

Kui palk aastaga 7 protsenti tõusis, ning keskmine vahemik oli veel paar kuud tagasi ehk tänavu teises kvartalis 550-610 eurot, siis aasta tagasi oli vahemik vastavalt 510-570 (neto 413-458).

Oluline on siinkohal märkida, et nimetatud summade puhul on tegemist põhipalgaga ehk et enamjaolt lisandub sinna juurde ka tulemustasu sõltuvalt poodide palgapoliitikast.