Rivo Veski, Kasulik.ee toimetaja
Kasulik.ee

Poeketid ei kiirusta oma uksi varem sulgema või hiljem avama, sest Eesti tarbija on harjunud käima poes mistahes kellaajal ning kui üks pood hakkaks lahtiolekuaegu lühendama, hääletaks tarbija jalgadega ning tihedas konkurentsis jääb kaotajaks lühemat aega avatud kauplus.

Selveri kommunikatsioonijuhi Erkki Erilaiu sõnul määrabki Eestis täna kaupluste lahtiolekuaja tarbijate ostukäitumine. „Kui tarbija enam näiteks pühapäeva õhtul kauplusesse ei tule, siis vaatab ka kaupmees kindlasti tööajad üle. Kui tarbijad teevad hilistel tundidel piisavat käivet saab ka töötajatele palka maksta," ütleb Erilaid sisuliselt seda, et kui töötajatele palka maksta ei jõutaks, tuleks ette võtta muudatusi.

Rimi formaadijuht Marko Põder ütleb, et kaupluste avamisaegade jälgimine ja tasuvuse hindamine on jaekettide igapäevane rutiin. „Meil on müüke ning kliendiarvu vaadates väga lihtne teha analüüsi, kas pikem lahtiolekuaeg tasub ennast ära või mitte," ütles Põder.

Rimi on kaalunud siin-seal võimalusi mõnede kaupluste avamisaegu lühemaks kohendada. „Mõningatel juhtudel oleme seda teinudki. Mitte vähemtähtis pole seejuures ka meie töötajate soov saada õhtul varem pere juurde," lisas Põder.

Rimi: kaupluste lahtiolekuaja lühendamist tuleb riiklikult reguleerida

Kokkuhoid tuleks aga alles siis, kui kaupluste lahtiolekuajad muutuksid radikaalselt lühemaks - mitte üksnes paar tundi, leiab Põder. „Seda ei teeks tänases konkurentsisituatsioonis ükski jaekett, sest see tähendaks konkurentsieelise käest andmist," põhjendas ta ning lisas, et lühem müügiaeg tähendab enamasti väiksemat tulu.

Põder ütles nagu ka Erilaid, et Rimi lähtub kliendist. „Täna näeme selgelt, et ostjaid jagub poodi ka varahommikul ja hilisõhtul. Saame jätkuvalt klientidelt kirju küsimustega, miks üks või teine pood pole varem avatud. Seega, arvestades klientide suurt nõudlikkust, tekitaks näiteks pühapäevaks kaupluste sulgemine palju meelepaha. Ilmselt aga oleks see mõeldav puhul, kui lahtiolekuaeg oleks reguleeritud riiklikul tasemel. Nii oleks tingimused kõigile kettidele samad ning ka kliendil ei jääks muud üle, kui uue elukorraldusega harjuda," märkis Põder.

Kassapidajate järsk palgatõus lahtiolekuaegu ei mõjutaks

ETK Grupi kommunikatsioonijuhi Ivo Rulli sõnul määrab ka ETK poodide lahtiolekuaegu klientide huvidest lähtudes. „Kuni on tarbijaid, kes soovivad teha sisseoste varahommikul või hilisõhtul, senini pakume neile vastavalt oma võimalustele seda varianti," ütles Rull.

Rull lisas, et kui Eestis peaks kassapidaja palk kiiresti tõusma hakkama, siis ei sunniks see kauplus esimese asjana tagant lahtiolekuaegade lühendamisele mõtlema. „Kassapidajate töötasu määravad eeskätt tööturul kujunev pakkumise-nõudluse suhe, riigi maksu- ja tööturupoliitika, piirkondlikud eripärad, tööandjate pakutavad töötingimused ja muu," selgitas Rull.

Mis võiks aga veel juhtuda, et poed ise lahtiolekuaegu hakkaks lühendama. Ehk näiteks alkoholimüügi lühendamine mõne tunni võrra? „Tulevikus toimuvate sündmuste ja arengutega hoiame end operatiivselt kursis ning reageerime vastavalt kujunevatele olukordadele," vastas Rull.