Toimetas: Eleen Änilane, reporter
Kasulik.ee

Otsid tööd? Imestad, miks ettevõtted sind saadetud CV-de peale töövestlusele ei kutsu? Ehk teed sa enda elulookirjelduses just neid vigu, mille on reastanud The Independent?

Tööturg on karm koht ning selleks, et seal ellu jääda, tuleb kriitilise pilguga üle vaadata enda elulookirjeldus. Sulle võib küll näiteks tunduda, et mida rohkem oskusi sa üles reastad, seda parema kandidaadina tundud, ent kui oled sündinud näiteks pärast 1990. aastat, oleks lollus enda CV-sse üles tähendada Microsoft Wordi kasutamise oskus - see on sulle tõenäoliselt emapiimaga kaasa antud.

Spetsialistid toovad välja lisaks need kaheksa sõna, mida ei tohiks mitte kunagi enda CV-sse märkida, kui soovid, et sind tõsiselt võetaks.

1. "Perfektsionist"

See on tõenäoliselt kõige sagedasem viga, kuna inimestele tundub, et kui nimetad end perfektsionistiks, siis jätad endast tööka mulje. Tegelikkus on see, et kui tööandja vajab inimest, kes suudaks strateegiliselt ja pikas perspektiivis mõelda, võid jätta endast mulje, nagu suudaksid vaid väikeste ülesannetega tegeleda. Isegi ametite puhul, mis nõuavad detailidele fokusseeritust, jätad selle sõnaga endast pigem obsessiivse mulje.

2. "Multitaskija"

Enamik inimesi ei ole head rööprähklejad, nad suudavad lihtsalt kiirelt ülesannete vahel liikuda. Võid küll loota, et multitaskingu oskus jätab sinust produktiivse mulje, ent tegelikkuses võid tunduda inimesena, kelle tähelepanu on lihtne olulistelt asjadelt kõrvale juhtida.

3. "Töökas"

See sõna ei tähenda tööandjale mitte midagi. Samahästi võiksid selle koha lihtsalt tühjaks jätta. See ei ütle sinu kohta mitte midagi, keegi ei kirjutaks ju enda CV-s, et ei ole töökas.

4. "Entusiastlik" ja "kirglik"

Ära kirjuta, et oled kirglik ja entusiastlik, kui sul pole seda millegagi illustreerida.

5. "Tulemus"

Sama mõttetud on sellised sõnad, nagu "suutlikkus" ja "kindel". Kui tahad enda kogemusi ja tulemusi kuidagi kajastada, kirjuta nendest, mitte ära loobi üldsõnalisi lauseid.

6. "Soovitajate kontaktide jaoks võtke minuga ühendust"

CV peaks olema võimalikult lööv ja sisaldama võimalikult vähe mõttetut müra. Tööandja teab niigi, et kui soovib enne su tööle palkamist küsida su soovitajate kohta, küsib ta seda otse sinu käest.

7. "Palk kokkuleppel"

Nagu eelmisegi punktiga, teab su tööandja niigi, et palganumber sünnib läbirääkimiste käigus. Ära raiska enda kallist CV ruumi sellele!

8. "Meeskonnamängija"

See sõna lipsab CV-desse tihti sisse selle tulemusel, et tööotsijad üritavad enda elulookirjeldustes vastata täpselt nendele märksõnadele, mis on töökuulutuses välja toodud. Sõna "meeskonnamängija" ei ütle tööandjale midagi. Kui oled meeskonnamängija, kirjelda seda varasemate kogemuste pinnalt!