Lugeja küsib: Töötan metallitöökojas ja vahetevahel on metalli lõikamiseks vaja kasutada ketaslõikurit. Tööandja tahab, et kasutaksime suurema läbimõõduga lõikekettaid kui varem. Need pidid maksma umbes samapalju kui seni kasutatud, aga kestavad kauem. Kuid suurema lõikeketta kasutamisel ei saa lõikurile paigaldada ketta kaitsekatet. Kas mul on õigus keelduda töötamisest sellise ketaslõikuriga, mis on ilma kaitsekatteta?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

Töötajal on õigus keelduda tööst või peatada töö, mille täitmine seab ohtu tema või teiste isikute tervise, teatades sellest viivitamata tööandjat või tema esindajat ja töökeskkonnavolinikku. Keeldumisest teatades tuleb põhjendada, kuidas töötamine tervise ohtu seab. Kui suusõnalisel keeldumisel jäävad töötaja ja tööandja eriarvamusele, on õige tööandjat teavitada kirjalikult, näiteks saata e-kiri või sõnum, et vajadusel oleks võimalik seda tõendada.

Edasi loe: https://www.tooelu.ee/et/uudised/1097/kas-tootajal-oigus-too-tegemisest-keelduda-kui-toovahend-voib-olla-ohtlik