Kuidas toimida, kui tööandja ei toeta alluva soovi minna ametikoolitusele, näiteks ei lase töölt ära või ei hüvita koolituskulusid? Mida ütleb seadus ja kust leida abi?

Niina Siitam, tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja:

Töötaja oskuste ja teadmiste vastavust ametikohale hindab tööandja ning seetõttu otsustab ta ka seda, kas töötajale on vaja ametikoolitust. Kui tööandja peab alluva oskusi ja teadmisi piisavaks, ei ole töötajal õigust nõuda koolitust. Tööandja on kohustatud korraldama koolitust siis, kui ta muudab tööks vajalike kutseoskuste nõudeid.

Sel juhul toimub koolitus tööandja kulul. Kui õppused toimuvad koolitusasutuses, antakse töötajale osalemiseks õppepuhkust vähemalt 14 kalendripäeva keskmise palga säilitamisega.

Tööandjal ja töötajal on õigus kokku leppida töötaja täiendkoolituses, mille kulud katab tööandja. Sellisel juhul sõlmitakse tavaliselt leping, milles nähakse ette koolituse sisu, koolituse aeg, tööandja koolituskulu.

Lepingus võidakse ette näha, et töötaja kohustub pärast koolituse läbimist töötama tööandja juures teatud aja jooksul (siduvusaeg).

Võtnud sellise kohustuse, ei ole töötajal õigus omal soovil enne tähtaja möödumist töölepingu lõpetamist nõuda. Poolte kokkuleppel võib ette näha ka leppetrahvi kohustuste täitmata jätmisel.

Kas töö juures peaks kandma vahetusjalatseid?

Iris Koort, Telliskivi Perearstid OÜ perearst:

Üldjuhul on meie kliimaoludes normaalne, et töö juures vahetatakse märjad ja porised jalanõud tubaste vastu. Eriti oluline on see siis, kui töötatakse puhtust ja korda eeldavas keskkonnas – näiteks meditsiini- või lasteasutustes.

Ka jalgadele on hea, kui kinnised ja umbsed välisjalanõud vahetatakse jalasõbralikumate lahtiste ning madalama kontsaga töökingade vastu. Kuid siingi on erandeid – leidub töökohti ja tööriietusi, millega lahtine sandaalitüüpi king kuidagi ei sobi.

Vahetusjalatsid tuleks valida lahtise varbaosaga, ent mitte paari peene rihmaga rihmik, kus jalg sees loksub. Paarisentimeetrine konts on mugavam ja väsitab jalga vähem kui täiesti kontsata jalats. Kui kinga kandja seisab suurema osa päevast püsti, peab jalats olema eriti mugav ja toetama nii talla rist- kui ka pikivõlvi. Oma kogemusest võin öelda, et sellist jalatsit on meie poodidest eriti talveperioodil üsna keeruline leida.