Töötukassa läbiviidud tööharjutuse teenuse analüüsist selgus, et kuigi tööharjutusele suunatud inimesed on tööturust kaugel, on pärast harjutusel osalemist märkimisväärne osa neist asunud tööle või osalenud mõnel teisel tööturuteenusel.

Möödunud aasta lõpus valminud tööharjutuse analüüs annab ülevaate, millised töötud tööharjutusel osalesid ning mis neist pärast teenuse lõppemist on saanud. Analüüsis vaadeldi 2010. ja 2011. aastal tööharjutuse teenusel osalemist alustanud tööotsijaid. Kahe aasta jooksul alustati tööharjutust kokku 2147 korral.

Tööharjutusel osalejate arv on võrreldes 2010. aastaga kasvanud pea kolm korda: 2010. aastal osales tööharjutusel ühes kuus keskmiselt 251 ja 2012. aastal 707 inimest.

Töötukassa juhatuse liikme Pille Liimali sõnul on vaatamata sellele tööharjutuse teenust vajavaid inimesi veelgi rohkem, kuid probleemiks on heal tasemel teenusepakkujate vähesus.

Tööharjutuse teenuse eesmärk on pikaajaliselt tööta olnud või varasema töökogemuseta inimeste tööturule lähemale toomine, aidates neil valmistuda tööotsinguteks ja tööleasumiseks või teistes tööturuteenustes osalemiseks ning suurendades nende sotsiaalset kaasatust. Harjutusele suunatud inimesed on teiste registreeritud töötutega võrreldes keskmiselt vanemad ja madalama haridustasemega ning nende hulgas on mõnevõrra rohkem töökogemuseta inimesi. Varem töötanud osalejate seas on keskmisest enam endisi lihttöölisi.

Analüüsides tööharjutusel osalenute hilisemat töölerakendumist Maksu- ja Tolliameti andmete alusel ilmnes, et aasta jooksul alates harjutuse lõppemisest on lühemat või pikemat aega töötanud ligikaudu 28% tööharjutusel osalenud inimestest. Ligi pooled tööharjutusel osalenutest on aasta jooksul pärast tööharjutusel osalemist alustanud osalemist mõnel teisel töölesaamist toetaval tööturuteenusel. Kõige sagedamini on osaletud karjäärinõustamisel, tööalasel koolitusel ning tööotsingu töötoas.

Analüüs näitas, et aasta möödudes tööharjutuse lõpust ei ole ligi 31% harjutusel osalenutest tööga hõivatud ega ka enam töötukassas töötuna arvel. Need inimesed võivad olla registreerimata töötud, välismaale tööle suundunud, mitteametlikult töötavad, tööturult kõrvale jäänud ehk erinevatel põhjustel majanduslikult mitteaktiivsed. Täpsem analüüs näitas, et umbes kolmandik neist inimestest said 2012. novembri seisuga töövõimetuspensioni.

Tööharjutuse detailsema analüüsi leiate:
http://www.tootukassa.ee/public/Tooharjutuse_analuus_2012_20022013.pdf