Lugeja küsib:
Saan varsti 60aastaseks. Mul on 25 aastat tööstaaþi, sellest 12 ja pool aastat olen töötanud raskestikasvatatavate laste juures ehk eripedagoogina.

Kas minu puhul on olemas tingimused, et saaksin pensionile jääda viis aastat enne õiget pensionile jäämise aega? Kuidas on tingimused – kas 12,5aastane staaþ eripedagoogina annab vaid õiguse varem pensionile jääda või saan seetõttu ka mingit pensionilisa? Kui saan, siis mis suuruses?

Vastab sotsiaalkindlustusameti kommunikatsiooninõunik ELVE TONTS

Õigus pedagoogi väljateenitud aastate pensionile on õpetajatel (pedagoogidel), kellel on vähemalt 25aastane pedagoogilise töö staaþ, millest vähemalt 15 aastat on töötatud kas asenduskodudes, erivajadustega inimeste õppeasutuses, haigete laste asutuses või kinnipidamiskohtade koolides. Nimetatud staaþitingimuste täidetuse korral on õigus pedagoogi väljateenitud aastate pensionile vanusest sõltumata.

Täiendavat pensionilisa väljateenitud aastate pensionile juurde ei arvutata.

Pedagoogidele väljateenitud aastate pensionile õigust andvate asutuste ja ametinimetuste täpsem loetelu on vabariigi valitsuse määruses nr 207 (16.02.1992) “Väljateenitud aastate pensionile õigust andvate kutsealade ja ametikohtade loetelu ning selle pensioni määramiseks vajaliku staaþi arvutamise kord”.