Alanud aastal asendus paberkandjal töövõimetusleht elektroonilisega. Nüüd on Haigekassal valminud ka teavitusteenus, millega liitunud tööandjatele hakkab e-kirjaga saabuma teavitus juhul, kui süsteemi on laekunud mõni töövõimetusleht.

Elektroonilise töövõimetusleht on tekitanud ka mõningast segadust - kui töötaja ei teavita tööandjat oma haigusest ning tööandja ei kontrolli pidevalt, kas mõni e-leht on üleval, tekivad probleemid palgaarvestuse ja hüvitistega - see tähendab, et haiguslehel olevale töötajale arvestatakse välja ka töötasu, mis tuleb hiljem ümber arvestada. Ka on töötajatele üllatusena tulnud see, et mitmel kohal töötades arvestatakse haiguslehti kõigil töökohtadel, s.t et enam ei saa ühest töökohast haiguslehel olles teisel tööpostil reipalt tööd murda.

Haigekassa teavitussüsteemiga saab liituda riigiportaalis

Eesti Haigekassa avalike suhete juhi Katrin Romanenkovi sõnutsi käivitas Haigekassa alates veebruarist info sujuvamaks liikumiseks elektroonilise töövõimetuslehe teavitusteenuse, millega liitunud tööandjatele hakkab e-kirjaga saabuma teavitus juhul, kui süsteemi tekib mõne selle tööandja töötaja täiendamist vajav leht. Teenusega liitumiseks tuleb tööandjal teha riigiportaalis vastav märge, et teavitust soovitakse.

Teavitamise kord asutuses tuleks kindlaks määrata töösisekorraeeskirjades

Elektrooniline töövõimetusleht muutub tööandjale süsteemis nähtavaks ning täidetavaks siis, kui arst on omalt poolt lehe lõpetanud. Katrin Romanenkov soovitab tööandjatel töösisekorraeeskirjades määratleda viis, kas ja kuidas (kirjalikult, suuliselt) töötaja tööandjat haigestumisest teavitama peab.

Kui haigestumisest teavitamine on töötaja ja tööandjavaheline kokkulepe, siis töövõimetuslehe lõpetamisest teavitamise kohustus tuleneb kindlustatud isikule ravikindlustuse seadusest. See tähendab seda, et iga töötaja on kohustatud teavitama oma tööandjat töövõimetuslehe lõpetamisest esimesel võimalusel. Seejärel on tööandjal seaduse kohaselt aega 7 päeva, et töövõimetuslehte menetleda ning see omakorda haigekassale edastada.

Töötajatel on aga oluline teada, et enam ei täida töötaja igakordselt töövõimetuslehel arvelduskonto andmete lahtrit. Töövõimetuslehe alusel arvutatud hüvitis kantakse sellele pangakontole, mille kindlustatu on haigekassale edastanud. Igal inimesel on haigekassa andmebaasis kehtiv viimati esitatud kontonumber.
Seni haiguste kõrgajal nädalaid oodatud hüvitis võib tänu e-töövõimetuslehele saabuda pangaarvele juba järgmisel päeval. Seega on oluline, et haigekassal oleks olemas kõigi kindlustatute korrektne arvelduskonto number ning kindlustatul ise tuleks arvelduskonto numbri olemasolu kindlasti kontrollida.

Tuuli Seinberg