Meeli Miidla-Vanatalu
jurist

Ettevõtte või selle toimiva osa üleminekul ühelt isikult teisele, juhul kui pärast üleminekut jätkatakse sama või sarnast tegevust, lähevad üle ka töölepingutest tulenevad kohustused.

Töötajate õiguslikku seisundit ettevõtte ülemineku korral reguleerivad töölepingu seaduse (TLS) N-d 6-63, milles "tööandja vahetus" tähendabki ettevõtte üleminekut. Töölepingute ülemineku puhul võidakse kohaldada ka võlaõigusseaduse (VÕS) 9. peatüki 4. jaos ettevõtte ülemineku kohta sätestatud põhimõtteid, kui need ei ole vastuolus TLSis sätestatuga.

Tulenevalt võlaUõigusseaduse N 182 lg 2 ei ole töötajate ega ka uue tööandja nõusolek töölepingute üleminekuks vajalik.

TLS N 63 kohaselt peavad senine ja uus tööandja hiljemalt üks kuu enne töölepingute üleminekut töötajaid kirjalikult teavitama kavandatavast ülemineku kuupäevast, tööandja vahetumise põhjustest, õiguslikest, majanduslikest ja sotsiaalsetes tagajärgedest töötajatele. Saadud informatsiooni põhjal võib iga töötaja otsustada, kas soovib uue tööandja alluvuses tööd jätkata või mitte. Seaduses puudub norm olukorra kohta, kui töötaja ei ole nõus uue tööandja juurde tööle asuma. Praktikas lõpetatakse sellisel juhul tööleping töötaja algatusel, mis on ka põhjendatud, sest seadus tagab töötajale õiguse uue tööandja juures endistel tingimustel tööd jätkata.

Juhul kui ettevõtte üleminekul tekib vajadus vähendada töötajate arvu, koondatakse töötajad TLS N 86 p 3 alusel. Koondamise võib otsustada nii senine kui ka uus tööandja. Seejuures peab järgima TLSis ettenähtud etteteatamistähtaegu ja maksma hüvitisi lähtudes asjaolust, et töötaja tööstaaþi tööandja juures arvutatakse alates sellest päevast, kui töötaja asus tööle senise -mitte uue! - tööandja juurde.

VÕS N 179 lg 2 sätestab, et lepingu ülevõtmisega on kõik lepingust tulenevad õigused ja kohustused lepingu ülevõtjale üle läinud. See tähendab, et uus tööandja peab täitma kõiki endise tööandja poolt töötajaga kokku lepitud tingimusi, ka neid, mis ei ole fikseeritud töölepingus, vaid mujal (töösisekord, palgajuhend, auto- või mobiiltelefoni kasutamise jmt kokkulepped), või on senise tööandja ja töötaja vahel suuliselt kokku lepitud ja seni järgitud. Töölepingute üleminekul lähevad kollektiivlepingu seaduse kohaselt üle ka senise kollektiivlepingu tingimused. Kokkulepped kehtivad seni, kuni uus tööandja sõlmib töötajatega uue lepingu.

Juhul kui uus tööandja jätab enne uue lepingu sõlmimist täitmata endises töölepingus kokkulepitud tingimused, on töötajal õigus nõuda töölepingu lõpetamist tööandjapoolse lepingu rikkumise tõttu.

Tööandja peab teavitama töötajat edasistest plaanidest

Töölepingute üleminekust tekkivate probleemide ennetamiseks ja vältimiseks peaks tööandja:
- teavitama uut tööandjat kõikidest kokkulepetest, mida senise tööandja ja töötaja poolt täidetakse;
- leppima ettevõtte ülevõtja/uue tööandjaga kokku puhkusereservi ülemineku, samuti koondamishüvitiste maksmise juhul, kui ümberkorraldustega kaasneb koondamisvajadus, ja töötajale kompensatsiooni maksmise juhul, kui uus tööandja ei soovi või ei saa täita senise tööandja poolt töötaja ees võetud kohustusi (nt ei saa võimaldada tööauto kasutamist isiklikuks otstarbeks vmt);
- informeerima töötajaid tööandja vahetusest, sh ka neid töötajaid, kelle töösuhe on töölepingute ülemineku hetkel peatunud (rasedus- ja sünnituspuhkusel või lapsehoolduspuhkusel või töövõimetuslehel või puhkusel viibivad töötajad) TLS N-s 63 ettenähtud korras;
- fikseerima töölepingute, tööraamatute ja isikukaartide üleandmise/-võtmine aktiga;
- tegema tööandja vahetuse kohta vastavad kanded töölepingusse ja tööraamatusse.
Allikas: Meeli Miidla-Vanatalu