Helve Toomla
ametiühingute jurist

Töötaja teeb avalduse lahkuda töölt omal soovil teatud kuu-päeval, aga on sellel ajal haiguslehel. Kas lõpparve makstakse töölepingu lõppemise kuupäeval või pikeneb lõpukuupäev haiguslehe lõpuni? Kas töötajal on õigus saada raha käskkirjas oleval kuupäeval?

Haiguslehel olek ei takista omal soovil töölepingu lõpetamist. Kui töötaja on etteteatamis-tähtajast, milleks üldjuhul on üks kuu, kinni pidanud, siis tuleb tööandjal tema tööleping lõpetada ka haiguse ajal.

Kirjaliku avalduse omal soovil töölepingu lõpetamiseks võib töötaja anda ka haiguse, puhkuse jms ajal, see aeg läheb ühekuuse etteteatamise hulka.

Lõpparve tuleb tingimata viimasel töösuhte päeval töötaja pangakontole kanda, haigus ei tee selle nõude osas mingit erandit. Kui aga palka makstakse sularahas ja töötaja ei saa töölepingu lõpetamise päeval minna lõpparvet vastu võtma, peab tööandja maksma lõpparve viie päeva jooksul, arvates nõude esitamisele järgnenud päevast.

Lõpparve kinnipidamise korral võib töötaja nõuda tööandjalt keskmist palka iga maksmisega viivitatud päeva eest, kuid mitte üle töötaja ühe kuu keskmise palga.