Meeli Miidla-Vanatalu
tööinspektor-jurist

Katseaeg on mõeldud mõlemale lepingupoolele. Tööandja saab veenduda, kas töötaja sobib oma tervise, teadmiste, võimete ja oskuste poolest töökohale. Töötaja saab aga teada, kas tööandja poolt pakutavad tingimused on talle vastuvõetavad ja töö tegemiseks sobivad.

Katseaja saab kokku leppida ainult töölepingu sõlmimisel, mitte aga muutmisel. Näiteks olukorras, kus spetsialistist saab osakonnajuhataja või tegevjuht, ei tohi töötaja üleviimisega kaasneda uut katseaega. Töötaja edutamisel peab tööandja olema veendunud, et töötaja saab uuel ametikohal hakkama. Töötaja omakorda peab olema valmis uute ülesannete täitmisel ilma katseajata.

Katseaja algus ja lõpp tuleb fikseerida konkreetselt ja üheselt mõistetavalt töölepingus. Maksimaalne katseaeg kestab neli kuud, erandeid siin ei ole. Pärast katseaega ei tule kõne allagi uue katseaja kohaldamine.

Tööinspektsiooni poole pöördus töötaja, kes kurtis, et katseaja viimasel päeval teatas tööandja, et ta pole veel töötaja oskustes ja võimetes selgusele jõudnud, ning tegi ettepaneku muuta töölepingus katseaega reguleerivat punkti nii, et katseaeg kestaks veel kaks kuud. Töötaja teadis, et kui ta ettepanekuga ei nõustu, lõpetatakse temaga tööleping katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu, ja nõustus pakutuga. Kolm päeva enne uue katseaja lõppu teatas tööandja, et töötaja ei tule siiski oma tööülesannetega toime ja tööleping lõpetatakse. Töösuhte algusest oli möödunud üle viie kuu, töösuhte peatamist selle aja jooksul ei olnud.

Tööandja selline käitumine oli ebaseaduslik. Vaatamata poolte kirjalikule kokkuleppele uue katseaja kohaldamise osas lõppes töötaja katsaeg esialgu töölepingus kokkulepitud kuupäeval. Seega ei olnud tööandjal enam võimalust ega seaduslikku alust lõpetada töösuhet päevapealt ja katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu.

Katseaeg haiguslehel olles

Töötaja jäi pärast kahekuulist töötamist haiguslehele, haiguslehel viibimise ajal saabus töölepingus märgitud katseaja lõpu kuupäev. Nädal pärast seda asus töötaja tööle ja esitas tööandjale lahkumisavalduse, lähtudes teadmisest, et katseajal on tal õigus töösuhe lõpetada kolme-päevase etteteatamisega. Tööandja aga arvas, et töötajal on katseaeg lõppenud, ja teatas, et ta võib lahkuda alles pärast seda, kui avalduse esitamisest möödub üks kuu.

Tööandja jättis arvestamata, et katseaja hulka arvutatakse üksnes tegelik töötamise aeg, töölepingu peatumise aeg (haigus, palgata puhkus jms) katseaja hulka ei kuulu.

Katseajal on töötajal üldiselt kõik seadustest ning töö- ja kollektiivlepingust tulenevad õigused, erinevus ongi vaid töölepingu lõpetamisel. Aga kui katseaja tulemused osutuvad ebarahuldavateks, võib tööandja lõpetada töölepingu sellest ette teatamata ja hüvitist maksmata, töötajal on aga õigus katseajal töölt lahkuda kolmepäevase etteteatamisega.

Katseaja tulemusi hindab tööandja, vaidluse korral peab ta suutma tõendada, milles töötaja ebasobilikkus seisnes. Mittevastavuse määratlemisel peab tööandja lähtuma katseaja eesmärgist, s.t töölepingus kindlaks määratud töö tegemiseks vajaliku tervise, võimete, suhtlemisalase sobivuse ja kutseoskuste olemasolust. Põhjus, et tööandjale ei sobi töötaja riietumisstiil või juuksevärv, ei saa tingida katseaja ebarahuldavat tulemust. Tööandja peaks katseajal töölepingu lõpetamise korral töötajale selgitama, milles seisnes tema ebasobivus. Töötajal on õigus seda teada.

Sageli küsitakse, kas tööandja peab pärast katseaega töötaja palka tõstma. Kui töölepingus ei ole fikseeritud, et töötaja palk muutub pärast katseaja edukat läbimist, siis ei ole tööandjal taolist kohustust.

Tahet teha töölepingus muudatusi, mis jõustuvad pärast katseaja edukat läbimist, peaksid lepingupooled selgelt ja arusaadavalt väljendama ning töölepingu sõlmimisel kirjalikult fikseerima.

Erandid

Lapseootel naised ja invaliidid

•• Katseaega ei kohaldata invaliididele ja lapseootel naistele

•• Katseaega ei tohi kohaldada alla 18-aastastele isikutele

•• ega invaliidide töölevõtmisel neile ettenähtud spetsiaalsetele töökohtadele.

•• Töölepingu lõpetamisel katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu kehtivad piirangud lapseootel naiste, alla kolmeaastast last kasvatavate vanemate ja töötajate esindajate suhtes.

•• Nendega saab töölepingu katseaja ebarahuldavate tulemuste tõttu lõpetada vaid tööinspektori nõusolekul.