Meelike Eenpuu-Villup

Üha enam noori otsib suveks tööd, et taskurahale lisa teenida. Põhiliselt oodatakse noori malevatesse, aga seal on kohti vähem kui tahtjaid. Ent mida tuleks suveks tööle minnes silmas pidada?

Noored leiavad endale tööd ajalehepoisi, maasikamüüja või -korjajana, suvekohvikutes ettekandjana, turismihooajal müüjana jne. Tuleb vaid julge ja asjalik olla ning sobiv ja jõukohane töökoht leida.

Kõige selle juures tuleb aga meeles pidada, et on hulk seadusi, mis alaealiste töötamist reguleerivad.

Tööinspektsiooni juristi Annely Lindi sõnul on kõik vajalik seadustega reguleeritud. Üldjuhul alla 15-aastased töötada ei tohi, 13–14-aastase palkamisel on vajalik seadusliku esindaja kirjalik nõusolek.

Katseaega pole

Ka peavad kõik alaealised läbima enne tööleasumist arstliku kontrolli. Asi, mis noortele tundmatuks jääb, on katseaeg – seda lihtsalt ei tohi nende puhul rakendada.

Ka tööaeg on rangelt vanuse järgi piiratud. 13–14-aastane või koolikohustuslik nooruk võib töötada kuni neli tundi päevas, 15-aastane, kes pole koolikohustuslik, kuus tundi, ning 16–17-aastane, kes pole koolikohustuslik, seitse tundi.

Koolikohustuslikuks loetakse noort kuni põhihariduse omandamiseni või 17-aastaseks saamiseni. «Keelatud on igasugused ületunnid ning töötamine puhkepäevadel,» manitseb jurist.

Kui 13–14-aastane noor saab tööd loomingulise töötajana spordi-, kultuuri- või reklaamivaldkonnas, võib ta tööinspektori loal töötada kuni kella 20ni. «Seda tingimusel, et tehtav töö on ohutu, ei kahjusta noore kõlblust, tervist, arengut ega takista kooliskäimist,» selgitab Lind.

15–17-aastas töötaja, kes ei ole koolikohustuslik, võib tööandja asukoha (elukoha) tööinspektori loal loomingulise töötajana kultuuri-, spordi- või reklaamitegevuse alal tööle rakendada kuni kella 23ni või osalemisel etendusasutuste loomingulises tegevuses kuni kella 24ni.

Et noori võetakse enamasti abitöödele, on palgad üldjuhul madalamad kui muidu. Palgaseadus kehtib aga kõigile lepinguga töötajatele – palk on kindlaks määratud ja fikseeritud lepinguga, seda makstakse vähemalt kord kuus ning palga maksmisel viivitades tuleb iga viivitatud päeva eest maksta viivist 0,5% päevas.

Paberi peal on kõik väga kena, kuid mida teha siis, kui tööandja noori kõigele vaatamata ära kasutama kipub?

Abi saab infotelefonilt

Hirmust tööst ilma jääda võib nii mõnigi olla nõus ületundide või väiksema palgaga. Juhul kui tööandja seadust või töölepingut ei täida, soovitab Lind nõu saamiseks pöörduda kohalikku tööinspektsiooni. Samuti saab esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti kella 10–12 helistada tööinspektsiooni infotelefonile 626 9435.

Saaremaalt pärit, peagi keskkooli lõpetav 19-aastane Kristina Hermann on neli suve töötanud.

Põhjusena nimetab ta soovi lisaraha teenida ning seda, et muidu oleks terve suvi niisama raisatud – siis on vähemalt kolm kuud midagi tarka tehtud. Hermann on oma suved veetnud tehasetöölisena, koristajana, malevas ja ka poes. Kõik töökohad on saadud tutvuste kaudu.

Et suvi on Saaremaal turismihooaeg, on abikäsi pea igal pool vaja. «Ja kui varakult tuttavatele rääkima hakata, et suveks tööd vaja on, siis ikka leitakse,» muigab Hermann. Suveks tööd otsides ei tasu tema sõnul eriti valiv olla – kui midagi pakutakse, on targem see vastu võtta.

Suures rahateenimise tuhinas ei tohiks temagi sõnul võimalikke ohte ära unustada. Hermanni arvates on suvel töötavate koolinoorte jaoks kõige suurem oht, et tihti ei võeta neid ametlikult tööle või tehakse leping, mida igal võimalusel väänatakse.

Mida silmas pidada

• Kui suvel malevasse tööle ei saa, alusta otsimist lehtede või tuttavate kaudu. Suvel on abikäsi rohkelt vaja, peaasi et otsitav töö oleks jõukohane ning ei ohustaks tervist ega kõlblust.

• Kontrolli, et tegu oleks korraliku ning usaldusväärse firmaga.

• Enne tööle asumist tee endale selgeks enda ja tööandja õigused ning kohustused, mis tulenevad tööseadusest.

• Alaealine vajab töölepingu sõlmimiseks seadusliku esindaja kirjalikku nõusolekut ja 13–14-aastasel on lisaks vaja tööandja asukohajärgse tööinspektori nõusolekut.

• Kontrolli, et kõik lepingud oleksid korrektsed ning seaduslikud.

• Kui töötamisel tekivad probleemid, milles rikutakse tööseadust, teavita kohalikku tööinspektorit.

• Esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti kella 10–12 saab nõu küsimiseks helistada tööinspektsiooni infotelefonile 626 9435.

Allikas: Postimees