Helve Toomla
jurist

•• Töötaja esitas töölt lahkumise avalduse omal algatusel kuu aega enne töölepingu lõpetamist. Nüüd, nädal enne töölepingu lõpetamist, soovib ta lahkumisavalduse tagasi võtta. Uus töötaja on end võtnud vanast kohast meile tööle asumiseks lahti. Kuidas toimida?

Töötajal ei ole ühepoolselt õigust oma lahkumisavaldust tagasi võtta. Töölepingu seaduse kohaselt võib töölepingu lõpetamiseks esitatud kirjalikust teatisest loobuda teise poole nõusolekul. Siinsel juhul läheb vaja tööandja nõusolekut. Seega tuleb tööandjal töötajale teatada, et tema avaldus läheb käiku ja tööleping lõpetatakse.

•• Töötan avalikus teenistuses. Palgajuhendis on punkt, mis ütleb: “Teenistujale, kes viibib teenistuslähetuses, ületunnitöö eest lisatasu ei maksta.” Kas sellise lause palgajuhendisse kirjutamine ja olukord on seaduslik?

Ei ole seaduslik. Ületunnitöö tuleb kindlasti ka avalikus teenistuses hüvitada kas lisatasu või vaba ajaga. Pigem tuleks asutuse sisedokumendiga kindlaks määrata ületunnitöö tegemise ja hüvitamise kord, sh ka lähetuse ajal. Üle ettenähtud tööaja töötamine ei ole ju alati ületunnitöö.

Kuna ületunnitööks on üldjuhul vaja poolte kokkulepet, siis pole asutuse juhi taotluse või nõusolekuta üle tööajanormi töötatud aja eest põhjust lisatasu nõuda.