Helve Toomla,
ametiühingute jurist

•• Olen tööl poole kohaga ja nüüd, kui tuleb suvine puhkuste periood, nõuab ülemus, et kuna täiskohaga inimesed lähevad puhkusele, peavad poole kohaga töötajad katma nende töötunnid. On see seadustega kooskõlas? Kas poole kohaga töötaja on poole väiksemate õigustega?

Kui töötaja ja tööandja on töölepingus kokku leppinud osalises tööajas, ei saa tööandja ühepoolselt seda tingimust muuta.

Töölepingu seaduses on kirjas, et osalise tööajaga töötajale ei või üldjuhul kohaldada töösuhtes ebasoodsamaid tingimusi kui võrreldavale täistööajaga töötajale. Seega ei ole poole kohaga töötaval inimesel poole väiksemaid õigusi. Kui ülemus nõuab töötamist üle töölepingus näidatud tööajanormi ja töötaja sellega nõustub, on tegemist ületunnitööga, mille eest tuleb maksta lisatasu vähemalt 50% töötaja tunnipalga määrast. Seda ka osalise tööaja korral.

Puhkuseõigus on osalise töö-ajaga töötajal täpselt samasugune nagu täistööajaga töötajal – esimesel tööaastal pärast pooleaastast töötamist võrdeliselt töötatud kuude arvuga, järgmistel tööaastatel puhkuste ajakavas määratud ajal.