Helve Toomla
ametiühingute jurist

•• Olen lapsehoolduspuhkusel. Seoses ettevõtte reorganiseerimisega kaob minu ametikoht ning mulle pakutakse tööd madalamal ametikohal, millega ma nõus ei ole. Mis õigused mul on?

Lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja ametikoha kaotamisega teeb tööandja vea, sest kõnealuse puhkuse kasutajal on õigus igal ajal enne lapse kolmeaastaseks saamist puhkus lõpetada ja oma senises ametis tööle asuda. Sel juhul tuleb tööandjal see töökoht taastada. Ilma töötaja nõusolekuta teda teisele tööle üle viia ei saa, ka mitte lapsehoolduspuhkuse ajal.

Koondamise olukord tekib siis, kui töö lõpeb töömahu vähenemise, tootmise või töö ümberkorraldamise, varem töötanud töötaja tööle ennistamise vms tõttu. Töölepingu seadus keelab täiesti lõpetada koondamise tõttu töölepingut raseda või isikuga, kes kasvatab alla kolmeaastast last. Tööinspektorgi ei saa selleks luba anda. Koondada saab väikelapse vanemat alles pärast lapse kolmeaastaseks saamist, kuid koondamisteate võib anda või saata juba lapsehoolduspuhkuse ajal.