Helve Toomla,
ametiühingute jurist

•• Kui ettevõte kujundatakse ringi aktsiaseltsist osaühinguks ning tegevuses ja isikkoosseisus ei toimu mingeid muudatusi, kas siis tuleb tööraamatutesse ümbernimetamise kohta teha sissekanne?

Kindlasti tuleb tööandja nime muudatus teha nii tööandja kui ka töötaja töölepingu eksemplaril ning tööraamatus.

•• Olen sündinud 1935. a ja töötanud avalikus teenistuses riigi-ametnikuna 15 aastat. Osakond likvideeritakse ning töötajad koondatakse. Kas minul on koondamise puhul õigus hüvitusele 3 või 12 kuupalga ulatuses?

Kui küsijal on avaliku teenistuse staaži üle kümne aasta, makstakse talle koondamise tõttu teenistusest vabastamisel 12 kuu ametipalk, olenemata east.

Kahjuks on senini avaliku teenistuse seaduses kehtetuks tunnistamata säte, mis võimaldab vähemalt 65-aastast ametnikku east sõltuvalt ebavõrdselt kohelda ja lõpetada tema teenistussuhe vanuse tõttu. Selle aluse rakendamisel makstakse hü-vitust kolme kuu ametipalga ulatuses. Osakonna sulgemisel võib eeldada, et tegemist on koondamise olukorraga, mitte sellega, et ametnik oma kõrge ea tõttu ei tule tööülesannetega enam toime ja tema teenistussuhe tuleks seetõttu lõpetada.

Kui küsija teenistussuhe lõ-petatakse vanuse tõttu, kuid ta leiab, et tegelik põhjus oli ametikohtade arvu vähendamine või teenistuse ümberkorraldamine, võib ta 30 päeva jooksul oma teenistusest vabastamise halduskohtus vaidlustada, sest vabastamise alus, s.t avaliku teenistuse seaduse vastav paragrahv on diskrimineeriv, seega vastuolus põhiseaduse ja rahvusvaheliste nõuetega.