Eve Kruuse, Postimees

Kindla lahkumisotsuse korral on mõistlik tööandjat varakult informeerida, et ollakse uue töökoha järele ringi vaatamas, arvas Fontese vanemkonsultant Eva Lelumees.

32-aastane Merle Ainsoo teavitas tööandjat oma lahkumissoovist siis, kui uus töökoht juba kindlalt olemas oli. Et rääkida tööandjale oma lahkumissoovist juba enne uue koha olemasolu, peavad tööandjaga olema väga usalduslikud suhted, leiab ta. «Mina ei tahtnud riskida! Mõtlesin, et äkki öeldakse: me ei vajagi sind,» tõdes naine.

Pärast lahkumisavalduse saamist andis tööandja mõista, et on valmis tegema uut pakkumist, aga Ainsoo oli äraminekus kindel, sest oli uute tööülesannete soovist juba varem tööandjale rääkinud – aasta oli möödas, aga midagi polnud muutunud.

Talenti peab hoidma

Tavaliselt räägitakse arengu ja karjääri teemad tööandja ja töötaja vahel selgeks arenguvestlusel. Kui töötaja tunneb, et firmas pole arenguvõimalusi või on tal tekkinud motivatsiooniküsimusi, on igati mõistlik oma mõtted ja tunded tööandjale varakult ära rääkida, selgitas Lelumees.

Millal tööandjale oma lahkumissoovist teada anda, sõltub sellestki, kui kindel on soov töökohta vahetada. Kui otsus on kindel, oleks mõistlik varakult tööandjat informeerida, et ollakse uue töökoha järele ringi vaatamas. Kui ringi vaadatakse pigem enda väärtuse hindamiseks, pole mõtet kohe oma juhile seda ütlema minna.

Kui lahkuda kavatsev töötaja on «talent», kes loob organisatsioonile väärtust, on tööandja ülesanne teda hoida ja arendada. Kui see on jäänud tegemata, tuleks läbi mõelda, kuidas saaks seda töötajat siiski firmaga siduda. «Samas ei pruugi iga hinna eest kinnihoidmine alati parimat tulemust anda,» nentis Lelumees.

Usalduse märk

Tallinna Taksopargi juhatuse liige Anne Rebane arvas, et töötaja peaks tööandjat töökoha vahetamise plaanidest kohe informeerima. Ta ei usu, et kui töötajal näiteks kandideerimine ebaõnnestub ja ta plaanib samas firmas edasi töötada, satub ta ebasoosingusse või suhtutaks temasse kui ebalojaalsesse. «Kui töötaja lahkumismõtetest mind varakult teavitab, on tegu usalduse, mitte ebalojaalsusega,» tõdes Rebane.

«Kui lahkumissoovi põhjuseks on rahulolematus praeguse tööga, saab tööandja teha uue pakkumise. N-ö uute väljakutsete otsimise korral saab tööandja aga lisaaega uue töötaja leidmiseks või töö ümberkorraldamiseks,» rääkis Rebane.

Akna- ja uksevalmistaja Plas­to personalijuht Ülle Pärs seevastu nõustus, et pärast äraminekusoovist teadasaamist on mõnikord tootmistöötajate otsestelt juhtidelt tunda suhtumist «ta on nagunii äramineja». «Kui on tegemist väärt töölisega, siis loomulikult pakume talle võimalusi teises vallas, aga kui ei ole, laseme minna,» lisas Pärs.

Mööblitootja Standardi personalijuht Kertu-Liisa Terk aga pole täheldanud, et töötajasse hakatakse suhtuma kui äraminejasse. Ning kui töötaja on otsustanud mitte lahkuda, jälgitakse, kas töötaja sai ikka seda, mida ta soovis.

Kuidas käituda

• Kui lahkute, andke sellest tööandjale eelnevalt suuliselt ja/või kirjalikult teada, olles väärikas ja diplomaatiline.
• Tehke korralikult tööd kuni viimase minutini. Pakkuge end oma järglast välja õpetama, kui aeg seda lubab. Te ei või kunagi teada, millal või kuidas teie rajad uuesti ristuvad.
• Lahkuge töölt stiilselt, väärikalt ja efektselt. Ärge põletage kunagi enda taga sildu. Nende sädemed süütavad teie enda selja.
Allikas: www.cvkeskus.ee