Valitsus kiitis täna heaks töölepingu seaduse eelnõu ja saatis selle edasiseks menetlemiseks riigikokku.

Eelnõu läbiv põhimõte on turvaline paindlikkus nii töötajale kui tööandjale. Turvalise paindlikkuse kontseptsioon tähendab, et töösuhete regulatsioon võimaldab osapooltel luua töösuhe, mis arvestaks parimal viisil lepingupoolte vajaduste ja huvidega.

Valitsuse istungil arutati ka Isamaa ja Res Publica Liidu ministrite ettepanekuid väikelaste vanemate küsimuses. IRL ministrid ei kooskõlastanud 29. aprillil kooskõlastusringile saadetud töölepingu seaduse eelnõu, tuues põhjuseks soovi tugevdada väikelaste vanemate kaitset.

Ühistel aruteludel jõuti järelduseni, et tööinspektori nõusolek on formaalne ja ei taga sisulist kaitset. Väikelapse vanema täielik koondamise keeld on tööandjale teatud juhtudel selgelt liiga koormav, sellele on juhtinud tähelepanu ka õiguskantsler.

Samas tuleb tagada väikelapse vanematele sisuline kaitse. See tähendab näiteks seda, et kui firma peab töötajaid koondama, siis väikelaste vanemad tuleb koondada viimasena. Näiteks kui ettevõttes on neli raamatupidajat ja tööandja soovib kolm neist koondada ning teenust edaspidi sisse osta, siis juhul kui keegi nendest raamatupidajatest kasvatab alla 3-aastast last, tuleb eelisjärjekorras tööle jätta just tema.

Töölepinguseaduse eelnõu reguleerib tööandja ja töötaja vahelisi suhteid - töölepingu sõlmimine, muutmine ja lõpetamine, poolte õigused ja kohustused, töö- ja puhkeaeg ning puhkus. Uus eelnõu võimaldab ettevõtetel kiiresti muutuvate majandustingimustega paremini kohaneda, soodustab õppimist ja enesetäiendamist ning suunab ettevõtteid oma töötajaid koolitama. Seaduseelnõu tagab inimestele sissetuleku töö otsimise ajal.

Riik pakub inimesele rohkem abi töö otsimisel ning loob võimalused pidevaks enesetäiendamiseks. Samuti kaotab eelnõu töösuhetest ebavajaliku bürokraatia, näiteks kaob kohustus pidada tööraamatut või kooskõlastada sisekorraeeskirju tööinspektsiooniga.

Kehtiv töölepingu seadus pärineb 1992. aastast ning vajab oluliselt muutmist ja täiendamist, sest ei vasta enam nüüdisaegse tööturu vajadustele.