Kas päevase osakonna tudengil, kes käib ühtlasi täiskohaga tööl, on õigus saada töötuskindlustushüvitist? Kindlustusmakse läheb tema palgast maha nagu teistelgi töötajatel.

Vastab Erik Aas,
Eesti töötukassa juhatuse liige

Tööturuteenuste ja -toetuste seaduse § 6 lg 5 p 6 kohaselt ei võeta töötuna arvele inimest, kes õpib õppeasutuses päevases õppevormis või täiskoormusega õppes. Kuid kui täiskoormusega õppija on viimase 12 kuu jooksul vähemalt 180 päeva töötanud või olnud hõivatud tööga võrdsustatud tegevusega (töötamine töölepingu või võlaõigusliku lepingu alusel, töötamine avalikus teenistuses vms), saab ta ennast töötuna arvele võtta ja ka töötuskindlustushüvitist taotleda. Viimati öeldut mõistagi juhul, kui ta vastab ka teistele töötuskindlustushüvitise saamiseks sätestatud tingimustele (vt: www.tootukassa.ee).

Selgituseks olgu öeldud, et ülikooliseaduse § 22 lg 1 kohaselt võib ülikoolis toimuda täiskoormusega õpe, osakoormusega õpe või eksterniõpe. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 6 lg 1 kohaselt toimub koolis õppetegevus päevases, õhtuses ja kaugõppe vormis. Seega pole seaduse järgi ülikoolis enam päevast õpet, on kas täis-, osakoormusega või eksterniõpe.