Helve Toomla
jurist

•• Tahan mais lapsehoolduspuhkuselt tagasi tööle minna, laps on siis 1,5-aastane. Rääkisin tööandjaga ja sain teada, et minu töökohta kui sellist Tallinnas enam pole. Firma ise asub Tartus ja koosneb omakorda mitmest eri firmast. Minu töölepingus on töötegemise kohana kirjas Tallinn, olen firma palgal olnud ligi üheksa aastat. Kas see, et firma pakub mulle nüüd töökohta Tartus, teades, et ma seda vastu võtta ei saa ja olen sunnitud lahkuma, on seaduslik? Millised on minu õigused? Kas minuga tuleks tööleping lõpetada koondamise tõttu?

Se­ni keh­tiv töö­le­pin­gu­sea­dus on ra­se­da ja al­la kol­meaas­ta­se lap­se va­ne­ma koon­da­mi­se suh­tes vä­ga jäik – sel­li­se töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­ne koon­da­mi­se tõttu on täies­ti kee­la­tud. Se­da ise­gi ju­hul, kui tö­öand­ja st­ruk­tuu­riüksus, kus väi­ke­lap­se va­nem töö­tas, lik­vi­dee­ri­tak­se sel­les lin­nas täie­li­kult. Uus töö­le­pin­gu sea­dus muu­dab töö­ta­va lap­se­va­ne­ma koon­da­mi­se võima­li­kuks.

Küsi­jal on võima­lus jää­da uues­ti lap­se­hool­dus­puh­ku­se­le ku­ni lap­se kol­meaas­ta­seks saa­mi­se­ni. Kui ta se­da ei soo­vi, on tal õigus nõuda töö­le­pin­gus näi­da­tud tööd Tal­lin­nas. Tö­öand­jal tu­leb sel ju­hul täi­ta oma ko­hus­tust – maks­ta kok­ku­le­pi­tud pal­ka ise­gi siis, kui tööd an­da ei ole. Kee­gi ei saa sun­di­da küsi­jat omal soo­vil, pool­te kok­ku­lep­pel vm alu­sel töö­le­pin­gut lõpe­ta­ma, kui ta se­da ei ta­ha. Eel­ne­vas eel­da­sin, et küsi­ja peab eri­ne­va­te fir­ma­de all sil­mas oma tö­öand­ja st­ruk­tuu­riüksu­si eri lin­na­des.

Kui see nii ei ole ja oma­nik on küsi­ja lap­se­hool­dus­puh­ku­se ajal te­ma tö­öand­jaks ole­va ju­rii­di­li­se isi­ku (osaühin­gu, akt­sia­selt­si vms) lik­vi­dee­ri­nud, siis kuu­lus ka küsi­ja töö­le­ping et­tevõtte lik­vi­dee­ri­mi­se tõttu lõpe­ta­mi­se­le. Se­da sai te­ha küll ai­nult tö­öins­pek­to­ri loal ja sel ju­hul ei ole te­ge­mist koon­da­mi­se­ga.

Kol­mas võima­lus, mis küsi­mu­sest te­kib, on et­tevõtte üle­mi­nek. See toi­mus siis, kui tö­ö-and­jaks olev akt­sia­selts, osa-ühing vm an­dis oma Tal­lin­na üksu­se mis ta­hes alu­sel üle mõ-ne­le tei­se­le äriühin­gu­le. Sel ju­hul läks n-ö au­to­maat­selt tei­se­le tö­öand­ja­le ka küsi­ja töö­le­ping ja uus tö­öand­ja peab te­da kok­ku­le­pi­tud töö­ga kind­lus­ta­ma ja pal­ka maks­ma.

•• Olen töötanud lasteaias-algkoolis 12 aastat. Sel kevadel lõ-petab kooli ainus, kolmas klass. Kool likvideeritakse, jääb vaid lasteaia osa. Ei saa aru, miks on käsk mind koondada alles 31. augustist, kui kooli pole alates juunist. Mind lubatakse puhkusele ja pärast seda pean töötama lasteaias kuni koondamiseni. Mul on klassiõpetaja kutse, mitte lasteaiaõpetaja oma. Seega saan uue seaduse järgi vaid ühe kuu hüvitise. Novembrist lähen vana-duspensionile.

Tei­se­le töö­le ei ole tö­öand­jal õigust küsi­jat il­ma te­ma nõus-ole­ku­ta üle viia ka uue sea­du­se jõus­tu­mi­se jä­rel. Ome­ti on tö­ö-and­ja küsi­ja­le vas­tu tul­nud, koon­da­des ta al­les paar kuud en­ne pen­sio­niea saa­bu­mist. 1. juu­lil jõus­tu­va töö­le­pin­gu­sea­du­se ko­ha­selt mak­sab tö­öand­ja tal­le hüvi­tist ühe kuu kesk­mi­se töö­ta­su ula­tu­ses, kuid sel­le­le li­san­dub kind­lus­tushüvi­tis. Kind­lus­tushüvi­tist maks­tak­se koon­da­mi­se kor­ral töö­ta­ja­le, kel­le töö­su­he sel­le tö­öand­ja juu­res on kest­nud viis ku­ni kümme aas­tat, ühe kuu kesk­mi­se töö­ta­su ula­tu­ses. Ka­he kuu kesk­mi­se pal­ga saab hüvi­ti­seks see, kel­le töö-staaž sa­ma tö­öand­ja juu­res on üle kümne aas­ta. See­ga ei te­ki küsi­jal en­ne pen­sio­ni­le jää­mist sis­se­tu­le­kus „au­ku”.

•• Inimesel oli kaks töökohta ja tema töötasult arvestati töötuskindlustusmakset mõlemas töökohas. Ühest töökohast ta koondati, teises töötab edasi. Kas töötajal on õigus taotleda töötutoetust või tekib selle saamise õigus vaid juhul, kui ta kaotab töö mõlemas töökohas?

Nii töö­tu­toe­tu­se kui ka töö­tus­kind­lus­tushüvi­ti­se saa­mi­se eel­du­seks on see, et ini­me­ne kus­kil ei töö­ta, s.t ta on töö­tu. Jä­re­li­kult ei ole küsi­jal õigus saa­da töö­tu­toe­tust se­ni, ku­ni jät­kub töö tei­ses ko­has.

•• Firma maksis töötajale koondamishüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses, kuid vormistas kuu aja pärast sama töötaja uuesti tööle. Kas töötaja peab ühe kuu hüvitise nüüd firmale tagastama?

Töö­le­pin­gu alu­sel töö­tav ini­me­ne ei pea sel­li­sel ju­hul oma koon­da­mishüvi­tist ta­ga­si maks­ma.

Ava­li­kus tee­nis­tu­ses on asi tei­si­ti. Amet­nik, kes ni­me­ta­tak­se pä­rast koon­da­mist ame­ti­ko­ha­le, mi­da tal­le eel­ne­valt pa­ku­ti, peab ta­gas­ta­ma saa­dud hüvi­ti­se sel­le­le aja­va­he­mi­ku­le vas­ta­vas ula­tu­ses, mil­le võrra va­rem ta uues­ti tee­nis­tus­se asus, võrrel­des hüvi­ti­se maks­mi­sel alu­seks ol­nud aja­va­he­mi­ku­ga (ava­li­ku tee­nis­tu­se sea­du­se § 131 lg 1.1).

(Järgneb)