Agne Narusk

Nõue lei­da lap­se­puh­ku­selt naas­ja­le igal ju­hul sa­maväär­ne töö seab ju­hid ras­kus­tes­se.

Ne­li aas­tat jär­jest ka­he lap­se­ga ko­dus ol­nud Ee­va (kõne­le­ja­te täis­ni­med on toi­me­tu­se­le tea­da) viis hil­ju­ti oma tö­öand­ja­le aval­du­se soo­vi­ga lap­se­hool­dus­puh­ku­selt ta­ga­si töö­le tul­la, kui­gi pe­re noo­rim laps po­le veel kol­meaas­ta­ne. Per­so­na­litöö­ta­ja­ga ves­tel­des sel­gus, et töö­maht on asu­tu­ses va­he­peal kõvas­ti vä­he­ne­nud ja en­dist töö­koh­ta po­le nai­se­le võima­lik ta­ga­si an­da. „Mul­le pa­ku­ti teist, um­bes sa­ma pal­ga­ga ame­ti­koh­ta, mis on asu­tu­ses kau­nis eba­po­pu­laar­ne,” rää­kis Ee­va. „Mi­nu en­di­ne osa­kond ja kõik töö­ko­had on ke­nas­ti al­les, kuid tõsi on ka see, et tööd tõepoo­lest po­le enam nii pal­ju ja lä­hia­jal on plaa­nis ini­me­si koon­da­da.”

Ee­va juh­tis tö­öand­ja tä­he­le­pa­nu sei­ga­le, et te­ma töö­koht on te­ge­li­kult al­les ja sea­du­se jär­gi on tal õigus see ka ta­ga­si saa­da. Vas­tu­seks pak­kus tö­öand­ja kom­pen­sat­sioo­niks kuue kuu töö­ta­su, kui nai­ne kir­ju­tab lah­ku­mi­sa­val­du­se. „Pä­ris uut töö­koh­ta on mi­nu olu­kor­ras peaae­gu võima­tu lei­da – kaks väi­kest last. Kui võrd­seid kan­di­daa­te on pal­ju, ei va­li­ta las­te­ga töö­ta­jat,” tea­dis Ee­va ega kir­ju­ta­nud lah­ku­mi­sa­val­dust. „Mis väi­kes­te las­te ema­dest nii­moo­di üld­se saab, kui ise­gi ole­ma­so­le­va­le töö­ko­ha­le neid ta­ga­si ei ta­he­ta?” küsis ta.

Kui Ee­va töö­koht oli te­ge­li­kult al­les, siis Tii­na, kes ka­vat­ses sa­mu­ti sel kuul lap­se­hool­dus­puh­ku­selt naas­ta, sai ju­ha­ta­jalt oo­ta­ma­tult tea­da, et te­ma töö­koh­ta enam po­le­gi. Tar­tu fir­ma oli ni­melt oma Tal­lin­na esin­du­se sul­ge­nud. Ju­ris­ti soo­vi­tu­sel saa­tis Tii­na tö­öand­ja­le tä­hi­tud kir­ja­ga aval­du­se, mil­les aval­das soo­vi ta­ga­si töö­le tul­la. Vas­tus te­da ei ülla­ta­nud.

„Ei ta­haks sind kui­da­gi koon­da­da, sest ra­ha sel­leks po­le,” ütles tö­öand­ja, „ehk leia­me tei­se la­hen­du­se.” Tii­na laps saab pea­gi ka­heaas­ta­seks.

Palk hakkab jooksma

Tö­öins­pek­tor-ju­rist Mee­li Miid­la-Va­na­ta­lu, kes an­nab nõu ka tö­öins­pekt­sioo­ni in­fo­te­le­fo­nil, möö­nis, et sää­ra­se tee­ma­ga puu­tu­vad prae­gu kok­ku pal­jud väi­kes­te las­te va­ne­mad. „Tö­öand­jad ütle­vad, et jää­da­gu pa­rem lap­se­ga ko­ju või ot­si­ta­gu tei­ne töö, sest neil ei ole tööd pak­ku­da,” kir­jel­das Miid­la-Va­na­ta­lu. Ta sel­gi­tas, et töö­ta­jal on sea­du­sest tu­le­nev õigus lap­se­hool­dus­puh­ku­sel vii­bi­mi­ne igal ajal lõpe­ta­da ja töö­le asu­da. „Tööand­jal ei ole õigust viia töö­ta­jat pä­rast lap­se­hool­dus­puh­kust sun­ni­vii­sil tei­se­le ame­ti­ko­ha­le,” ütles Miid­la-Va­na­ta­lu. „Ei pii­sa sel­gi­tu­sest, et töö­ta­ja se­nist töö­koh­ta et­tevõttes enam ei ole.” Kui aga juh­tub nii, et töö­ta­ja on aval­du­se esi­ta­nud, kuid tööd po­le tal­le an­tud, hak­kab palk siis­ki jooks­ma sel­lest päe­vast, mis on aval­du­ses töö­le­tu­le­ku päe­va­na mär­gi­tud.

Ka võib töö­ta­ja nõuda töö­le­pin­gu lõpe­ta­mist põhju­sel, et tööand­ja ri­kub le­pin­gu tin­gi­mu­si ega võimal­da töö­ta­mist se­ni­sel ame­ti­ko­hal (TLS §82). Sel ju­hul saab töö­ta­ja hüvi­ti­se ka­he kuu kesk­mi­se pal­ga ula­tu­ses. Al­la kol­meaas­ta­se lap­se va­ne­mat koon­da­da ei saa. „Kui töö­le naas­va kol­meaas­ta­se lap­se va­ne­ma töö­koht on tõepoo­lest ka­du­nud, tu­leb ta kor­rekt­selt koon­da­da,” sel­gi­tas Miid­la-Va­na­ta­lu.

Olu­li­ne on see­gi, et nii et­tevõtte lik­vi­dee­ri­mi­se kui ka pank­ro­ti tõttu töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­se kor­ral on õigus saa­da et­tenäh­tud hüvi­tist ka neil töö­ta­ja­tel, kes vii­bi­vad lap­se­hool­dus­puh­ku­sel.

Loe ka:

„Jurist selgitab”