Helve Toomla, jurist

•• Lähen sügisel lapsehoolduspuhkuselt tagasi tööle. Kas mul kehtib sama tööleping, mille sõlmisin enne lapsega koju jäämist või on vaja sõlmida uus? Küsin ka, et kas mul on õigus keelduda valvetest (töötan meditsiiniasutuses kaheksa tundi päevas), kui mul on alla kolme-aastane laps. Töökorralduslikult on valves olemine vajalik.

Küsi­ja peab oma val­vea­ja pu­hul ilm­selt sil­mas tö­öae­ga, ta on siis tööl ja täi­dab tö­öand­ja kor­ral­du­si. Val­veaeg õigus­li­kus mõttes ei kuu­lu tö­öa­ja hul­ka, töö­le­pin­gu­sea­du­se (TLS) § 48 ko­ha­selt on see aeg, mil töö­ta­ja on tö­öand­ja­le kät­te­saa­dav tööüle­san­ne­te täit­mi­seks väl­jas­pool tö­öae­ga. Val­vea­ja ra­ken­da­mi­seks peab ole­ma sel­le­ko­ha­ne kok­ku­le­pe tö­öand­ja ja töö­ta­ja va­hel, sel­le eest tu­leb töö­ta­ja­le maks­ta ta­su, mis ei to­hi ol­la väik­sem kui kümnen­dik kok­ku­le­pi­tud töö­ta­sust. Kui töö­ta­ja kut­su­tak­se val­vea­jal töö­le, al­gab tö­öaeg. Val­veaeg ei ole ka mit­te puh­keaeg, töö­ta­ja­le peab igal ju­hul li­saks töö- ja val­vea­ja­le jää­ma igap­äe­va­ne ja iganä­da­la­ne puh­keaeg.

Igap­äe­vast puh­keae­ga peab 24-tun­ni­se aja­va­he­mi­ku jook­sul ole­ma üld­ju­hul vä­he­malt 11 tun­di jär­jest, kuid se­da pii­ran­gut ei ko­hal­da­ta ter­vis­hoiu- ja hoo­le­kan­detöö­ta­ja­te­le. Siis­ki ei to­hi ka vii­ma­ti ni­me­ta­tui­le keh­tes­ta­da sel­list tö­öae­ga, mis kah­jus­taks töö­ta­ja ter­vist ja ohu­tust. Iganä­da­last puh­keae­ga peab ole­ma vä­he­malt 48, sum­mee­ri­tud tö­öa­ja ar­ves­tu­se kor­ral vä­he­malt 36 tun­di jär­jest. Al­la 3-aas­ta­se lap­se kas­va­ta­mi­ne töö- ja puh­kea­ja ka­su­ta­mi­sel ee­li­seid ei an­na.

Ra­se­da­te­le ja rin­na­ga toit­va­te­le ema­de­le peab tö­öand­ja töö­ter­vis­hoiu ja tö­öo­hu­tu­se sea­du­se alu­sel loo­ma so­bi­vad töö­tin­gi­mu­sed.

Tö­öand­jal ei ole õigust ühe­pool­selt töö­le­pin­gut muu­ta ega se­da lap­se­hool­dus­puh­ku­se ajal üles öel­da, see­ga keh­tib pä­rast lap­se­puh­ku­se lõppu se­ni­ne töö­le­ping muut­ma­tul ku­jul eda­si. Uue le­pin­gu sõlmi­mi­seks ei ole põhjust.

•• Tööandja tahab sõlmida töötajaga kokkuleppe osalise ajaga töötamiseks kuni aasta lõpuni. Tahan teada, mida peab silmas pidama, enne kui sellisele töölepingu tingimusele alla kirjutada. Mida võib see tulevikus kaasa tuua?

Kui töö­ta­ja on and­nud all­kir­ja töö­le­pin­gus (st nõuso­le­ku) osa­li­se tö­öa­ja­ga töö­ta­mi­seks, toob see kaa­sa eelkõige töö­ta­su ja sel­le­ga ka kesk­mi­se töö­ta­su vä­he­ne­mi­se. Vii­ma­ne oma­kor­da mõju­tab puh­ku­se­ta­su, hai­gus- jm hüvi­tis­te suu­rust.

Töö­le­pin­gus võib muu­da­tu­se tö­öa­jas te­ha nii täh­ta­ja­li­selt kui ka ala­li­selt. Tö­öand­ja peab aga ar­ves­ta­ma sel­le­ga, et üle kok­ku­le­pi­tud tö­öa­ja, sh üle osa­li­se tö­öa­ja töö­ta­mi­ne on üle­tun­nitöö ja see kuu­lub hüvi­ta­mi­se­le va­ba aja või ra­ha­ga.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.