Agne Narusk

30-mi­nu­ti­li­se­le söö­gi­pau­si­le tu­leb töö­ta­ja lu­ba­da siis, kui tö­öaeg on pi­kem kui kuus tun­di.

„Kas oled mär­ga­nud üht muu­da­tust töö­le­pin­gu­sea­du­ses, mis seos­tub tööp­äe­va ­si­ses­te va­he-ae­ga­de­ga?” küsib per­so­na­li­juht Kris­ti Mi­ki­ver oma Ex­pert2Ex­pert tee­mab­lo­gis www.per­so­na­li­juh­ti­mi­ne.ee. „Ni­melt ei lä­he enam tööp­äe­va­si­se­sed va­hea­jad tö­öa­ja hul­ka. Va­ra­se­malt läk­sid n-ö koh­vi- ja suit­su­pau­sid tö­öa­ja hul­ka ning lõuna­paus mit­te, kuid enam se­da eri­sust ei ole. See­ga on põhimõtte­li­selt võima­lik vas­ta­va­te pau­si­de võrra tö­öae­ga pi­ken­da­da.”

Oleks hu­vi­tav tea­da, kui pal­jud asu­tu­sed ja et­tevõtted se­da võima­lust ka ka­su­ta­vad, kut­sub ta üles tea­da and­ma.

Ka va­nas töö­le­pin­gu­sea­du­ses polnud tegelikult kir­jas, et tö­öand­ja peaks and­ma koh­vi-, suit­su- või tua­le­ti­pau­se, ütleb enda-ni­me­li­se õigu­sa­bi ju­ha­ta­ja He­li Raid­ve. „Ja ku­na pol­nud kir­jas, et neid peaks and­ma, siis loo­mu­li­kult ei ol­nud kir­jas ka see, et neid peaks tö­öa­ja hul­ka ar­ves­ta­ma,” võrd­leb ta kaht töö­le­pin­gu­sea­dust (TLS). „Tä­na­seks keh­ti­vu­se kao­ta­nud töö- ja puh­kea­ja sea­du­se pa­rag­rah­vis 19 oli kir­jas ai­nult see, et tö­öand­ja võib an­da li­saks nn lõuna­va­hea­ja­le muid va­heae­gu, mis ar­va­tak­se tö­öa­ja hul­ka.”

Paanikaks pole põhjust

Uue TLS-i pa­rag­rah­vi 47 teisest lõikest tu­leb töö­ta­ja õigus saa­da pi­ke­ma kui kuue­tun­ni­se töö­ta­mi­se koh­ta vä­he­malt 30 mi­nu­tit va­heae­ga. Se­da va­heae­ga – va­nas mõttes lõuna­pau­si – ei ar­vestada reeg­li­na tö­öa­ja hul­ka, sel­gi­tab He­li Raid­ve. Kui aga tööise­loom on sel­li­ne, et töö­ta­ja­le ei ole võima­lik se­da va­heae­ga kui­da­gi an­da, siis peab tö­ö-and­ja hoo­lit­se­ma sel­le eest, et tub­li tö­öi­ni­me­ne saaks töö­ko­hal ja tö­öa­jast pu­ha­ta ning süüa. Na­gu öel­dud, lä­heks nn püsti­ja­lalõuna või kon­to­ri­laua ta­ga ei­ne­sta­mi­ne siis tö­öa­ja hul­ka.

„Uus sea­dus on üles ehi­ta­tud va­nast eri­ne­valt. Kõike se­da, mi­da võib te­ha, ei ole sea­du­ses­se kir­ja pan­dud, ku­na on ele­men­taar­ne, et kõik, mis po­le kee­la­tud, on lu­ba­tud,” sel­gi­tab Raid­ve. „See­ga loo­mu­li­kult võib tööand­ja ka prae­gu an­da töö-päe­va­si­se­seid va­heae­gu koh­vi­ta­mi­seks, suit­se­ta­mi­seks jms, mis ar­va­tak­se tö­öa­ja hul­ka.

Uue töö­le­pin­gu­sea­du­se tu­lek ei muut­nud keh­te­tuks töö­ter­vis­hoiu- ja tö­öo­hu­tu­se sea­dust, mil­le kol­mas pa­rag­rahv ütleb muu­ hul­gas nii: „Suu­re füüsi­li­se või vaim­se töö­koor­mu­se, pi­ka-a­ja­li­ses sun­da­sen­dis töö­ta­mi­se või mo­no­toon­se töö pu­hul peab tö­öand­ja võimal­da­ma tööp­äe­va või töö­va­he­tu­se jook­sul töö­ta­ja­le tö­öa­ja hul­ka ar­va­ta­vad va­hea­jad.” Ikka on õigus saa­da sil­ma­de puh­ka­mi­seks pau­se neil, kes ku­va­ri­ga töö­ta­vad, juhul kui pole võima­lik va­hel­du­seks täi­ta teist­su­gu­seid tööüle­san­deid, mis teraseid silmi ei eelda.

Tasub teada

Kehtivuse on kaotanud kuus seadust
Uue TLS-i jõustumisega muutus kehtetuks:

•• EV töölepinguseadus
•• palgaseadus
•• töö- ja puhkeaja seadus
•• puhkuseseadus
•• Eesti NSV töökoodeks
•• töötajate distsiplinaarvastutuse seaduse töösuhet puudutavad sätted.

Allikas: tööinspektsioon
Vaata: www.ti.ee