Helve Toomla, jurist

•• Kas klassijuhataja, kes läheb lastega päevasele õppekäigule Helsingisse, saab selle eest ka nn komandeeringu päevaraha? Direktori sõnul oleks minu päevaraha 105 krooni. Seaduses on märgitud alammääraks 350 krooni. Õpetaja pileti ja muuseumipääsmed maksavad kinni lapsevanemad. Kas see päev läheb tõesti minu palgast maha?

Päevaraha makstakse välislähetuse puhul. Töölähetus on tööülesannete täitmine väljapool töölepinguga ettenähtud töö tegemise kohta. Tööülesandeid annab töölepingus lepitu piires tööandja. Seega tuleb otsustada, kas tegemist on töölähetusega või mitte. Kui õppekäik Soome toimub tööandja korraldusel, siis on see töölähetus ja klassijuhatajale tuleb lisaks lähetusega kaasnevate kulude hüvitamisele maksta päevaraha vähemalt 350 krooni. Kui aga Soome-sõit on vabatahtlik ja selles on kokku lepitud ainult lapsevanematega, siis tuleb seda teha töövälisel ajal kas puhkepäeval või puhkusepäeval, ka näiteks tasustamata ehk palgata puhkuse päeval. Sel juhul ei saa tööandjalt nõuda päevaraha maksmist ega kulude hüvitamist.

•• Kui töökoht on Tallinnas ja minu soovil maksab ettevõte kinni tasulise mitmepäevase koolituse Tartus, siis kas mul on õigus saada ka päevaraha ning majutus- ja transpordikulude hüvitamist?

Kui tööandja loeb tööalase koolituse tööülesande täitmiseks, olgugi, et sellest osavõtt toimub töötaja initsiatiivil, siis on see töölähetus. Tööandja peab hüvitama lähetusega kaasnevad kulud, sh majutus- ja transpordikulud. Päevaraha Eesti-siseses lähetuses enam ette nähtud ei ole. Küsijal tuleks enne koolitusele sõitu taotleda töölähetust. Kui tööandja soostub, teeb ta selle kohta kirjaliku otsustuse.