Kadri Ibrus

Massiliste töötajate kaebuste vahele eksivad vaid üksikud tööandjate mured.

Kui suvel olid töövaidluskomisjonid puhkusel, siis hooajatööde lõppemine võib tuua uue suurema pöördumiste laine uuesti töötuks ja palgata jäänud inimestelt.

Sotsiaalministeeriumi kantsler Marelle Erlenheim tõdes, et töövaidluskomisjonid on tööga niivõrd ülekoormatud, et oleks vaja juurde tekitada vähemalt üks uus komisjon. Kuid selleks puuduvad praegu tema sõnul võimalused.

Töövaidluskomisjonide statistika näitab, et peaaegu kõik pöördumised tulevad petta saanud töötajatelt. Massiliste töötajate pöördumiste vahele eksivad vaid mõned üksikud tööandjate nõuded. Eelmisel aastal tuli töötajatelt kokku 12 166 nõuet, tööandjatelt seevastu kõigest 257. Lagi saavutati mullu teises kvartalis, mil esitati üle kahe korra rohkem avaldusi võrreldes varasemate aastatega.

„Järjekorrad on üldiselt pikad alati, nüüd suvel olid aga töövaidluskomisjonid pikalt kollektiivpuhkustel. Küsimus on pigem selles, kas on ka mõistlik peatada nende töö pikaks ajaks üldse,” arutles SA Õigusteenuste Büroo juht Hille Raud, kes nõustab koostöös Tallinna linnavalitsusega töötuid tasuta. Seega nüüd, kui sügis saabub, on oodata taas järjekordade pikenemist.

„Lisaks tulevad peale hooajatöölised, kes suve lõppedes lahti lastakse,” ennustas oma kogemuste pealt Raud.

Sätet rikutakse

Kuigi seaduses on kirjas, et alates avalduse sisseandmise kuupäevast peaks töövaidluskomisjonis istung toimuma kuu aja jooksul, rikutakse enamasti seda sätet. Sotsiaalministeeriumist tõdeti, et kuna komisjonide koormused on suured, kulub vaidluste läbivaatamisele keskmiselt 60 päeva.

Näiteks üks pikemaid protsesse, mis õigusteenuste bürool on olnud, algas töötaja avaldusega eelmise aasta märtsis ja lõppes positiivse otsusega alles tänavu suvel. Samal ajal kui töövaidluskomisjonide mõte oli olla kiirete lahenduste näol alternatiiv kohtutele.

Problemaatilised on töötajatele veel need juhtumid, kui tööandja ei ilmu töövaidluskomisjoni istungitele kohale ja otsus tehakse töötaja kasuks tagaselja – kaebavad seepeale paljud töötajad asja kohtusse, seal peab inimene enda kaitsmise eest aga juba maksma.

Sotsiaalministeeriumi andmetel maksab üks komisjon aastas umbes 0,5 miljonit krooni. „Taotleme 2011. aasta riigieel-arve läbirääkimistel raha juurde veel kahe komisjoni loomiseks,” teatati ministeeriumi pressiosakonnast.

Enamik pöördumisi tuleb töötajatelt

•• 6172 avaldust tuli mullu töötajatelt töövaidluskomisjonidele.
•• 199 avaldust tuli mullu tööandjatelt töövaidluskomisjonidele.
•• 12 166 nõuet esitasid töötajad mullu töövaidluskomisjonide kaudu.
•• Tänavu teise kvartali seisuga on tulnud töötajatelt 868 avaldust ja 1594 nõuet ning tööandjatelt 60 avaldust ja 82 nõuet.
•• Tööandjate nõudmiste edetabel mullu: maksmata lõpparve nõue (3054), töötamise ajal maksmata palga nõue (3034), töölepingu lõpetamise ebaseaduslikuks tunnistamise nõue 1304, saamata puhkuse ja maksmata puhkusetasu nõue 1078.
•• Tööandjate nõudmiste edetabel mullu: töölepingu lõpetamine töötajapoolse lepingurikkumise tõttu (79), töötaja tekitatud materiaalse kahju hüvitamine (76), enne etteteatamistähtaja möödumist omavoliliselt töölt lahkumise nõue (59).