Helve Toomla, jurist

•• Mul on töövõtuleping tähtajaga neli kuud. Siis aga teatas töö-andja suusõnal, et lõpetab lepingu minuga majanduslikel kaalutlustel, sest „firma arvutas, ja mõtles ümber”. Lepingutingimustes sellist lõpetamise põhjust sätestatud pole, muid tingimusi ma ei rikkunud. Öeldi ka, et tööle ei pea enam tulema. Mingit dokumenti lepingu ülesütlemise kohta tööandja ei andnud, viitas vaid mingile otsusele oma laua peal, aga ei näidanud seda. Kuidas on õige selles olukorras toimida? Kas peab ikkagi tööle minema, sest ma pole saanud lepingu ülesütlemise dokumenti, seega leping on veel jõus?

Tööandja on hilinenud palga maksmisega 1,5 kuud alates lepingus sätestatud tähtajast (mitte hiljem kui iga kuu 5. kuu-päev). Kas see on piisav põhjus minupoolseks ülesütlemiseks? Kas sel juhul on võimalik taotleda tööandjalt kompensatsiooni?

Kahjuks tuleb jälle korrata – töövõtuleping pole tööleping. Nende regulatsioon on sätestatud eri seadustes: võlaõigusseaduses ja töölepinguseaduses. Töövõtulepingu pooligi nimetatakse teisiti kui töölepingulises suhtes olijaid – need on tellija ja töövõtja, mitte tööandja ja töötaja. Töövõtulepingu suhtes ei kehti töölepinguseadus ega sellest tulenevad töötaja õigused ja tagatised.

Küsimusest ei selgu, mis tööd ja millistel tingimustel küsija tegi, milles täpselt oli kokku lepitud. Mõnigi asjaolu viitab sellele, et töövõtuleping on küll vormistatud, kuid sisuliselt oli siiski tegemist töölepinguga – inimene töötas tööandja juhtimise ja kontrolli all ega olnud töö tegemise viisi, aja ja koha valikul olulisel määral iseseisev. Sellisel juhul tuleks töövaidluskomisjonis või kohtus vaidlustada lepingu olemus, nõuda töölepingulise suhte tunnustamist ning siis ka töölepingu ülesütlemise tühisust, hüvitist, saamata töötasu jms.

Töövõtulepingu alusel saab tellijalt kohtu kaudu nõuda seda tasu, mis lepingus on kokku lepitud, ja viivist, mis võlaõigusseaduses on ette nähtud. Kohtu jaoks hagiavalduse koostamisel soovitan kasutada asjatundliku juristi või advokaadi abi.

Saada oma tööalane küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.
vastused ilmuvad rubriigis esimesel võimalusel.