Küsimus: Kuidas on võimalik töötajal peale katseaja möödumist üles öelda tähtajaline tööleping? Mitte siis erakorraliselt, vaid korraliselt, ning juhul, kui tööleping ei ole sõlmitud töötaja asendamise ajaks.
§ 85 lg 2: Töötaja ei või tähtajalist töölepingut korraliselt üles öelda, välja arvatud töötaja asendamise ajaks sõlmitud töölepingut.
80 lg 1: Tähtajaline tööleping lõpeb tähtaja möödumisel.
Milline on töötaja poolt etteteatamistähtaeg?
Kas sellega kaasnevad hüvitised tööandjale?

Vastus: Seaduse kohaselt sellist tähtajalist töölepingut, mis ei ole sõlmitud töötaja asendamise ajaks, ei saagi töötaja korraliselt üles öelda. Sellist lepingut saab üles öelda üksnes erakorraliselt ehk mõjuva põhjuse olemasolul.

Katseajal toimub töölepingu ülesütlemine lihtsustatud korras olenemata sellest, kas tegu on tähtajalise või tähtajatu töölepinguga. Seega ei tehta vahet ka korralisel või erakorralisel ülesütlemisel, kuigi ka katseajal lepingu ülesütlemiseks peab tulenevalt selle kohaldamise eesmärgist olema põhjus. Katseajal võib nii töötaja kui ka tööandja lepingu üles öelda vähemalt 15-kalendripäevase etteteatamisega.

Üldiselt ei kaasne katseajal töölepingu ülesütlemisega kohustus hüvitist maksta, kuid kui töötaja ei järgi viidatud etteteatamistähtaega, siis peab ta selle eest maksma tööandjale hüvitist, mis seisneb keskmise töötasu maksmises iga vähem etteteatatud päeva eest. Sama kehtib juhul, kui tööandja ei järgi etteteatamistähtaega.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele advokaadobüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

Lemmi Kann
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.