Advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, kuidas saab lapsehoolduspuhkusele mineva töötaja kohustusi tähtajaliselt jagada.

Küsimus: Osakonna juhataja läheb lapsehoolduspuhkusele. Planeerisime selleks ajaks panna tema kui osakonna juhataja osa ülesandeid ühele juba töötavale vanemspetsialistile ning teise osa tööülesannete täitmiseks võtta tähtajaliselt tööle uue isiku hoopis teise ametikoha nimetusega, sest too ei täidaks otseselt osakonna juhatamist puudutavaid ülesandeid, vaid ülejäänud selle ametniku ülesandeid.
Kas praktikas on olnud selliseid juhtumeid ja kas selline asi on lubatud?
Kas põhikohaga ametniku naasmisel määratud ajaks ametisse võetud isiku vabastamisel ei teki mingeid juriidilisi probleeme? Kas saame uut töötajat nimetada äraoleva töötaja asendajaks, kui tal on hoopis teine ametinimetus?

Vastus: Tähtajaline töölevõtmine on võimalik teise isiku asendamiseks. Kui töölevõetav isik hakkab täitma äraolija ülesandeid, täpsemalt seda osa, mis ei seondu osakonna juhtimisega, siis on ta ikkagi asendaja ning tema töölevõtmine tähtajaks võimalik.

Mõistagi on oluline fikseerida, kelle asendamiseks on isik tööle võetud, et tähtaeg oleks määratletud. Ametinimetus ei ole siinkohal esmatähtis, vaid relevantne on tehtava töö sisu. Samas tuleb siiski arvestada, et erinevate ametinimetuste puhul on vaidlused ilmselt kergemad tekkima, kuna asendussuhe ei ole nii ilmne.

Sellest tulenevalt on oluline pöörata vormistamisel tähelepanu sellele, et tähtajalisuse põhjendused saaksid korrektselt esitatud.

Lemmi Kann
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.