Helve Toomla, jurist

Kas olen kohustatud allkirjastama lepingu, mille järgi nõustun firmale rahaliselt kompenseerima II astme kutseeksami eest tasutud summa juhul, kui lahkun firmast kolme aasta jooksul? Missugused tingimused peaksid olema sellises dokumendis lahti kirjutatud?

Töölepinguseaduse (TLS) § 28 lg 1 p 5 järgi on tööandja kohustatud tagama töötajale ettevõtte huvidest lähtuva koolituse, kandma koolituskulud ja maksma koolituse ajal keskmist palka. Koolituse üks osa on ka eksam, mille sooritamise järel antakse inimesele vastav diplom või tunnistus. Seega tuleb selgitada, kelle huvides II astme koolitus läbiti ja eksam tehti. Kui seda soovis või nõudis tööandja, siis võib arvata, et töötaja täitis oma TLS-i § 15 lg 2 p 4 tulenevat tööalast kohustust ja koolituskulud, sh kutseeksami tasu, maksab tööandja ning lepingut ei ole tarvis sõlmida.
Teine lugu on siis, kui koolitusest on huvitatud ka töötaja ise ja tööandja teeb lisakulutusi võrreldes koolitamiseks tehtud mõistlike kulutustega. Siis sõlmitakse kirjalik kokkulepe (leping), milles TLS-i § 34 lg 2 kohaselt näidatakse koolituse sisu ja kulud ning siduvusaeg ehk aeg, mille jooksul töötaja peab tööandja juures kulude hüvitamiseks töötama. Enne seda tähtaega töölt lahkumise korral tuleb töötajal lisakulud hüvitada proportsionaalselt siduvusaja lõpuni jäänud ajaga, v.a juhul, kui töölepingu ülesütlemise põhjuseks on tööandjapoolne oluline töölepingu rikkumine. Lepingu sõlmimine eeldab ikka mõlema poole soovi seda teha, tööandja ei saa kohustada töötajat allkirja andma.

Kas lapseootel töötajat võib koondada või vallandada?

Üldjuhul ei või tööandja rasedat koondada. Erandiks on vaid tööandja tegevuse lõppemine, sh pankrot ja pankroti raugemine – siis tuleb paratamatult koondada ka tema.
Seadus ei luba töölepingut rasedaga üles öelda ka tema töövõime vähenemise tõttu. Kui arst annab tõendi raseda kergemale tööle üleviimiseks ja tööandjal sellist anda ei ole, jääb lapseootel töötaja töövõimetuslehele ja saab selle aja eest ravikindlustushüvitist (TLS-i § 18 lg 4).
Süüliste tegude eest saab raseda töölepingu erakorraliselt üles öelda ehk ta vallandada. Tuletan meelde, et naine peab tingimata oma rasedusest tööandjat teavitama enne ülesütlemisavalduse saamist või hiljemalt 14 kalendripäeva jooksul pärast seda.

Saada oma tööalane
küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.