Helve Toomla, jurist

Firma otsustas kolida kogu tootmise Hiina. Aga peale tootmise on neil samas tehases ka teised osakonnad. Näiteks hooldusosakond, mis peaks väidetavalt jääma Eestisse, selle peaks üle võtma teine firma. Kuidas jääb siis töölepingutega, kas neid tohib automaatselt pikendada? Meile on öeldud, et see, kes ei ole nõus teise firma alla üle minema, peab lahkuma ja koondamisraha ei saa. Kuidas sellega tegelikult on?

Eeldan, et küsija peab töölepingu automaatse pikendamise all silmas senise tähtajatu töölepingu üleminekut uuele tööandjale.

Töölepingu seaduse (TLS) § 112 lg 1 kohaselt lähevad ettevõtte (osakonna) üleminekul töölepingud muutumatul kujul üle omandajale (uuele tööandjale), kui jätkub sama või sarnane majandustegevus. Tööandjal, nii endisel kui ka uuel, on keelatud ettevõtte ülemineku tõttu kellegi töölepingut üles öelda.

Töölepingud lähevad uuele tööandjale üle n-ö automaatselt, selleks ei ole vaja eraldi tööandjate ega töötajate nõusolekut. Kui keegi töötajatest ei soovi uue tööandja juures jätkata, on tal võimalus tööleping n-ö oma soovil üles öelda. Koondamist ega koondamishüvitisi ta nõuda ei saa. Koondamise olukord võib tekkida majanduslikel põhjustel, kui töö lõpeb, aga siis otsustab tööandja, keda ta koondab.