Helve Toomla

Kas tegemist on töölähetusega ja ma võin lähetusest keelduda? Töölepingus on töö tegemiseks näidatud Tallinn aadressi täpsusega. Tööandjal on tekkinud juurde töökohti Harjumaal. Kas pean seal tööl käima, kuigi lepingut ei ole?

Töölähetus tähendab tööülesannete täitmist väljaspool töölepinguga ettenähtud töö tegemise kohta. Tööandja võib töötaja lähetusse saata kuni 30 järjestikuseks kalendripäevaks. Kui lähetus kestab kauem, on vajalik poolte kokkulepe, st töötaja nõusolek. Rasedat ja alla kolmeaastast või puudega last kasvatavat töötajat võib mujale tööle saata ainult tema nõusolekul.

Töö tegemise kohana eeldab seadus kohaliku omavalitsuse üksust, st linna või valda. Kui küsija töölepingus on töötamise koht Tallinnas näidatud koguni tänava ja maja täpsusega, siis ei saa tööandja nõuda, et ta alaliselt töötaks väljaspool Tallinna, kuid lähetusse võib teda saata, kui ei ole eelnimetatud kokkuleppe nõuet ja kui tööandja hüvitab lähetusega kaasnevad kulud. Töötajal on seejuures õigus nõuda võimalike kulude hüvitamist juba enne lähetuse algust ettemaksuna ja kui seda ei tehta, on tal õigus lähetusest keelduda.