Helve Toomla, jurist

••Tööandja muutis minu töölepingut nii, et kaotasin palgas. Palga sain kätte oktoobris, aga lepingut muudeti 1. septembrist. Mina ei kirjutanud alla, kuna olen eelmise lepinguga tööle võetud õpetaja kohale, aga uue järgi olen pool kohta õpetaja (nõutav on pedagoogiline haridus ja see mul ka on) ja pool kohta õpetaja abi, nn abiõpetaja (eriharidust ei nõuta). Mina sain lepinguga tutvuda alles 11. oktoobril ja siis selgus, et seal oli ka tunniarvestuses viga sees. Soovin teada, millised on minu õigused ja kas tööandja on rikkunud minu suhtes seadust. Personalijuht ei osanud veel öelda puhkuse kohta, sest õpetaja saab 56 päeva puhkust, abi aga 28 päeva.

Töölepingu uue redaktsiooni puhul on sisuliselt tegemist töölepingu muutmisega. Tööandjal ei ole õigust töölepingu tingimusi ilma töötaja nõusolekuta ehk poolte kokkuleppeta muuta. Lepingu ühepoolse muutmisega on tööandja rikkunud seadust. Kui küsija soovib oma õigusi taastada, tuleks sellest võimalikult kiiresti ja selgesõnaliselt tööandjale teatada, soovitatavalt kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Kui tööandja jätab vastamata ja endised tingimused taastamata, tuleb saamata jäänud töötasu, endist tööd jms nõuda töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu.

Kui töötaja hakkab uusi tingimusi täitma, võidakse seda pidada n-ö muudatustega vaikimisi nõustumiseks, seepärast on oluline kiiresti lepingutingimuste muutmisele reageerida.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.