Toimetaja: Aive Mõttus

Lugeja küsib:
Käin tööl ja ühtlasi kasvatan alla kolmeaastast last. Tahan töölepingu kiiresti üles öelda, kuna leidsin tasuvama töö välismaal ja selle saamisega on kiire. Kas minul, kui alla kolmeaastase lapse emal on mingisugune võimalus töölepingut lühema etteteatamisega üles öelda? Olen kuulnud jutte kas kolmest või viiest päevast. Kas see jutt peab paika?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Paljudes töötajates tekitab selle küsimuse puhul ilmselt segadust eelmise töölepingu seadusega sätestatud vastav regulatsioon. Nimelt, kuni 01.07.2009. a kehtinud töölepingu seaduse (TLS 1992) § 79 lõike 2 kohaselt võis määramata ajaks sõlmitud töölepingu üles öelda vähemalt 5 kalendripäeva ette naine, kes kasvatas alla kolmeaastast last.

Kehtiv töölepingu seadus (TLS) taolist regulatsiooni ette ei näe. TLS § 91 lõige 3 sätestab vaid, et töötaja võib töölepingu erakorraliselt üles öelda töötaja isikust tuleneval põhjusel, eelkõige kui töötaja terviseseisund või perekondlikud kohustused ei võimalda tal kokkulepitud tööd teha ja tööandja ei võimalda talle sobivat tööd. Töötaja võib töölepingu taolisel puhul üles öelda üksnes mõistliku aja jooksul pärast seda, kui ta ülesütlemise aluseks olnud asjaolust teada sai või pidi teada saama (TLS § 91 lg 4).