Helve Toomla

••Palun selgitust töölepinguseaduse paragrahvi 53 „Tööaja lühendamine” kohta. Minu tööaeg algas pühade-eelsel päeval kell 20 ja lõppes riigipühal kell 8. Meil on 12-tunnised vahetused. Tegu oli pühaga, mille eel lühendatakse tööpäeva. Paragrahv 53 ütleb, et tööpäev peab olema kolme tunni võrra lühem, aga mitte töövahetus, kuna vahetuse tööaeg ja tööpäevade (kalendripäevade) tööaeg on erinevad mõisted. Ma töötasin pühade-eelsel päeval ikkagi neli tundi, aga raamatupidaja sõnul see arvesse ei lähe, sest vahetus lõppes riigipühal. Kas see on õige, ja kui on, siis miks? Paragrahv 53 järgi vähendab tööandja tööpäeva normitunde kolme tunni võrra pühale eelneval päeval ja selle võrra väheneb kuu tööaja normitundide arv, kui pühale eelnev päev langeb töönädala päevale. Kui tööline on pühale eelneval päeval puhkepäeval, kas ka tema kuutööaja normitunnid peavad vähenema kolme tunni võrra nagu teistel? Kas TLS lubab erinevaid kuutööaja norme ühes kuus?

Raamatupidaja lähtus arvatavasti asjaolust, et küsija tööpäev (ka vahetus on tööpäev, töötaja tööpäev) langes suuremalt jaolt juba riigipüha päevale ja seetõttu ei olnud tegemist pühale eelneva tööpäevaga. Seadusest sellele küsimusele täpset vastust ei leia. Kaldun nõustuma küsijaga, sest neli tundi tegi ta tööd riigipühale eelneval päeval ja seetõttu tuleks kogu tema tööpäeva lühendada. Ei pea ju tingimata tööpäeva lõppu kolm tundi lühendama, seda võib teha ka tööpäeva algusest, peaasi, et pühadele eelnevat tööaega oleks kolme tunni võrra vähem.

Tööaega ja vastavalt ka nn tööajanormi vähendatakse ainult nendel töötajatel, kes olid tööl vahetult riigipühale eelneval päeval. Näiteks töötajal, kes laupäeval, 22. juunil töötab, on tööpäev kolme tunni võrra lühem, kuid sellel, kellele laupäev on puhkepäev, ei vähendata reedest tööaega ega ka tema tööajanormi. Seega võib töötajate tööajanorm ühes kuus olla seaduse alusel erinev.

Saada oma tööalane küsimus See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.