Kasulik.ee

Lugeja küsib:

"Kui mul on töölepingus kirjas, et ma saan põhipalka pluss tulemustasu, kuid tööandja otsustas mulle mitte maksta ettenähtud tulemustasu, kuna ma väidetavalt teen töös liiga palju vigu. Kui ma palusin esitada vastavad dokumendid, mis mu vigu tõestavad, tal neid mulle ette näidata enam ei olnud. Kas tööandjal on õigus tulemustasu mitte maksta?

Meil oli ka tööle asudes tööandjaga selline vestlus, kus ta kinnitas, et olenemata vigadest on kõik inimesed siiani õiglaselt ja ausalt ka tulemustasu saanud ning ma tarvitsevat üldse muretseda. Kuna lisatasu moodustab 25% minu netosissetulekust, siis on see mulle väga suur kaotus."

Vastab Tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja Anni Raigna:

"Töölepingu seaduse kohaselt peab töötaja olema teadlik oma töötasust (selle suurusest), selle arvutamise viisist ja palgapäevast. Lepingus peavad olema kirjas kõik tasud, mida töötaja töö tegemise eest saab. Lisatasude (sh tasu tulemuslikuma töö eest) maksmise kokkuleppe korral peavad olema välja toodud ka lisatasude maksmise tingimused. Töölepingu andmed (k.a töötasu) esitatakse heauskselt, selgelt ja arusaadavalt. Seega tulemustasu maksmine sõltub sellest, kuidas on paika pandud selle maksmise kord. Kui töötaja poolt on täidetud maksmise aluseks olevad tingimused, siis tuleb ka tulemustasu maksta.

Antud juhul võite tööandjalt täiendavaid selgitusi küsida ning üritada kokkuleppele jõuda. Kui kokkulepet ei saavutata ning pooled jäävad eriarvamusele, aga leiate, et olete tulemustasu välja teeninud, on Teil õigus pöörduda saamata jäänud tulemustasu nõudega töövaidlusorganisse."