Lugeja küsib:
„Kui palju võib töötaja võtta aastas palgata puhkust? Kas tööandja peab seda andma, kui töötaja küsib, või on tal õigus ka keelduda? Kas on mõni töötajate grupp, kel on vajaduse korral alati õigus palgata puhkust saada?”

Üldjuhul saab tasustamata ehk palgata puhkust võtta poolte kokkuleppel, mis tähendab, et tööandja kas annab selleks nõusoleku või keeldub. Nõuda töötaja seda ei saa. Palgata puhkuse kestust seadus ette ei näe, selleski tuleb kokku leppida.

Sellest üldreeglist on töölepinguseaduses (TLS) kaks erandit: tööandja peab kalendriaastas kuni kümneks tööpäevaks lubama palgata puhkusele vanema (nii ema kui ka isa), kes kasvatab kuni 14-aastast last või kuni 18-aastast puudega last. Tasustamata puhkuse õigus on ka töötajal, kes tahab seda võtta sisseastumiseksamite, -katsete jms tegemiseks. Täiskasvanute koolituse seaduse (TäKS) alusel on osa õppepuhkust tasuta.

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..
Vastused ilmuvad samas rubriigis esimesel võimalusel.

Artikkel jätkub ...

Täismahus lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta päevapilet.