Raul Veede

Kui laual seisavad virnas saja inimese dokumendid, ei ole võimalik, et igaühe enesetutvustus meelde jääks. Mis aitaks aga teiste seast silma torgata?

1. Kirjuta selgelt, rõhuta olulist

Mida kergem on personalijuhil sinu enesetutvustust lugeda, seda tõenäolisemalt sa uuele kohale pääsed. Pea meeles, et CVde läbivaatamine on juhi jaoks sama ahvatlev kui eilne kohv.

Sinu motivatsioonikiri peaks hiljemalt 20 sekundi jooksul näitama, kuidas sa tööandjale raha tekitad või säästad, lood uut käivet, säilitad olemasolevad kliendid, rajad uusi suhteid ning teed tema elu igal muul võimalikul moel mugavamaks ja meeldivamaks.

2. Lähtu tööandja vajadustest

Edukas kandidaat peab vastama tulevase tööandja põhilisele küsimusele: "Mida sa minu heaks teha saad?" Tutvu firmaga, kuhu sa tööle tahad asuda. Uuri välja tema tugevad ja nõrgad küljed, kasvuvõimalused ja probleemid. Vaatle samamoodi firma paari tugevamat konkurenti ning mõtle, mida annaks neilt õppida või nende vastu ära kasutada.

Nii oled sa intervjuule jõudes konkurentidest juba sammu võrra ees ja Oskad pakkuda lahendusi tulevases ametis sinu ette kerkivatele küsimustele. Isegi kui kõigi su mõtetega nõus ei olda, torkab silma sinu initsiatiivikus, valmidus teha korralikult kodutööd ning otsida aktiivselt uusi võimalusi.

3. Too esile enda väärtused

Igal inimesel on oskusi, kogemusi ja teadmisi, mida enamikul teistel pole. Mõtle, millised neist vastavad sinu uue tööandja vajadustele. Too need nii CVs kui ka motivatsioonikirjas selgelt esile.

Sinu tugev külg võib olla kunagi läbitud koolitus, haruldane töökogemus või ülikooliaegne harrastus. Uues ametis võib osutuda kasulikuks mõni su iseloomujoon, aga ka kõigi eelnevate kombinatsioon, mida sa poleks varem osanud väärtuslikuks pidada. Kui palju on Eestis vene filolooge, kes tunnevad biokeemiat, või juriste, kes kõnelevad leedu keelt?

4. Esita karjäär ja haridus enda eduloona

Hästi kirjutatud CV ei ole detailidesse mattunud tabel. See näitab, kuidas sa oled aastate jooksul kasvanud ja arenenud. Igal kirjeldatud astmel omandab sinu pilt mõne uue joone, millest kokkuvõttes kujuneb portree just sellisest inimesest, keda pakutavasse ametisse vajatakse.

Samas ei tohiks selles olla lünki, mis panevad lugeja küsima, mida sa oma eluloos varjata tahad. Vahel häbenevad inimesed seda, kui nad kahe erialase töökoha vahel lihttöödega tegelesid või ülikooli järel tööle asumise asemel rändamas käisid. Esita selliseid asju oma tugevate külgedena - kindlasti õppisid sa sellal midagi kasulikku või said väärtuslikke kogemusi.

5. Kõnele erialakeeles

See on eriti oluline, kui sa vahetad ühe valdkonna teise vastu, milles sul puudub otsesed kogemus. Kui sa soovid tööd Norras, pead kõnelema norra keeles. Kui soovid tööd turunduses või logistikas, pead kõnelema turunduse või logistika keeles.

Sa võid rääkida samadest asjadest, mida sinult oodatakse, ent kui sa ei suuda kõnelda õigete sõnadega, sind tõenäoliselt ei mõisteta. Ametivahetuse korral tekib eriti kergesti kahtlus, kas teisest valdkonnast tulles võid sa üldse kompetentne olla.

Sõnad, millega sa kirjeldad oma karjäärialaseid saavutusi ja kasulikke oskusi, tõestavad sinu asjatundlikkust. Üks lihtsamaid viise nende omandamiseks on uurida erialaseid töökuulutusi ning vaadata, kuidas kirjeldatakse sarnaste töökohtade nõudeid ja tööülesandeid.