Raul Veede

Kui tavapärane CV esitab tööotsija elu kronoloogiliselt, just nagu see surmahetkel inimese silme eest läbi jookseks, siis funktsionaalne CV loetleb töökogemused ja oskused järjestatuna kas oskuste valdkonna või funktsioonide alusel.

Funktsionaalset CVd kasutatakse, et asetada rõhk oskustele, mis on taotletaval ametikohal olulised. See formaat rõhutab otseselt erialaseid võimeid ja kasutab seniseid töökogemusi, et näidata tööotsija erialast kompetentsust. Tavapärane kronoloogiline CV viitab inimese võtmeoskustele vaid korraks ning esitab siis kogu tema karjääri ajalises järjestuses, alustades viimastest töökohtadest ning lõpetades esimestega.

Funktsionaalne CV sobib kõige paremini neile, kes soovivad vahetada eriala, kes on töötanud mitmesugustes ametites, kuid kel on vähe otseseid kogemusi uues valdkonnas. Samuti võib sel olla eeliseid, kui soovitud töökoht nõuab väga spetsiifilisi oskuseid või kombinatsiooni konkreetsetest iseloomujoontest.

Mõnikord võivad olulised oskused või kogemused tuleneda ametist, mida tööotsija pidas juba mõnda aega tagasi. Kui kronoloogilises CVs jäävad niisugused tugevused varju ning tekst keskendub pigem viimatistele kogemustele, siis funktsionaalne CV pakub võimalust juhtida tähelepanu sellele, mis on sisuliselt oluline.

Samuti on see hea formaat nende jaoks, kes on olnud tööst pikka aega eemal - näiteks olnud töötu või lapsepuhkusel - või alles sisenevad tööturule. Vastselt kooli lõpetanud noorel on harva võimalik loetleda arvukalt täisajaga töökohti, kuid see ei tähenda, et ta midagi ei oskaks. Ka tema võib olla omandanud kasulikke kogemusi, töötades koolivaheaegadel, töövõtulepinguga või osaledes vabatahtlikuna MTÜde projektides.