Agne Narusk

Aasta pärast lubab seadus töötajale pensionisammast ehitada liigset maksu kartmata.

2012. aasta jaanuarist saavad tööandjad teha sissemakseid oma töötaja pensioni III sambasse ilma, et peaks arvestama kuluka erisoodustusmaksuga. Suuresti just see viimane on hoidnud Euroopa riikides nii populaarse töötajate motiveerimise hoova siinmail vaid üksikute väljavalitute jaoks. Kui see kogumispensionide seaduse muudatus jõustub, võrdsustub pensionimakse palga maksmisega, millelt tuleb tasuda vaid sotsiaalmaksu. See toob töölepingute sõlmimisse ning palgaläbirääkimis-tesse juurde uusi võimalusi, loodab rahandusministeerium, kes on muudatuste paketi ette valmistanud. Mõistagi ei juhtu kõik üleöö, aga võimalused nn töö-andja pensioniks on loodud, nentis ministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist Kertu Fedotov.

Riigi huvi on selge: III pensionisammas peab muutuma populaarsemaks, et sinna hakataks tegema senisest rohkem sissemakseid. Kui vanades Euroopa Liidu riikides on tööandja „kättpidi sees” ka n-ö põhipensionis ehk siis meie mõistes kohustusliku kogumispensioni ehk II samba kogumisel, siis Eestis teab Fedotov vaid üksikuid rahvusvaheliste ettevõtete esindusi, kes töötaja(te) täiendavasse kogumispensionisse panustavad – seni veel on odavam tõsta palka. Et mõni Eesti suurfirma või rahvusvahelise firma esindus oleks värbamisel oma motivatsioonipaketis välja pakkunud lisapensioni, ei meenu ka EMA Partners Internationali Eesti värbamiskonsultandile Heli Zilenskile.

Töötuse taustal väike tähtsus

„Sõltub mõlema poole huvist. Ma ei arva, et see kõrge töötuse määra juures oluliseks mõjutusvahendiks värbamisel muutub – tööle saamine iseenesest on juba suur huvi,” ütles Zilensk. „Kuid firmal, kel tavaks oma töötajate heaolule rohkem tähelepanu pöörata, on kahtlemata üks võimalus rohkem, kuidas seda tulevikus teha.” Zilenski hinnangul võiks töö-andja pensionil mõju olla sotsiaalsfääri töökohtadel – õpetaja, politseiniku, pääste- ja meditsiinitöötaja ametites. „Ilmselt sõltub tööandja pensioni rakendamine ka töötajate poolsest nõudlusest. Rolli mängib töötaja isiksus ja isiklikud eelistused. Kas tal on tavaks oma tulevikku teadlikult planeerida ja kindlustada või mitte jne,” sõnas ta. Tuleva aasta 1. augustil jõustub terve hulk kogumispensionide seaduse muudatusi, mis ekslikult on pannud arvama, et ka nn tööandja pensioni erisoodustusmaksust lahti sidumine käib nende hulka. Sellega läheb, nagu öeldud, siiski 2012. aasta jaanuarini aega.

II samba maksed jätkuvad

•• Tööandjatele, kes oma töötajate palgast kohustusliku kogumispensioni makseid kinni peavad, toob 2011. aasta 1. jaanuar kaasa kaks erinevat maksemäära.

•• Kohustusliku kogumispensioni süsteemiga liitunud töötaja palgast tuleb kinni pidada kas 1% või 2%, sõltuvalt sellest, kas see töötaja esitas 2009. aasta sügisel maksete jätkamise avalduse või mitte. Palju ja kellele, vaata www.pensionikeskus.ee

•• Tavapärane sissemaksete te-gemise kord taastub 2012. aastal, mil kõigi jaoks hakkab kehtima kohustusliku kogumispensioni makse, mis koosneb 2%-lisest nn inimese osast ja 4%-lisest riigi osast.