Helve Toomla
ametiühingute jurist

* •• Kas palga maksmisega viivitamine on piisav põhjus töölepingu lõpetamiseks töölepinguseaduse paragrahv 82 alusel ehk tööandjapoolse töölepingu rikkumise tõttu?

Kui palga maksmisega viivitatakse pikemat aega (näiteks üle nädala) või kui ka lühema viivituse korral tehakse töötajale kahju näiteks laenu maksmisel, võib see olla piisav alus töölepingu lõpetamiseks tööandjapoolse töölepingutingimuste rikkumise tõttu töölepinguseaduse paragrahv 82 alusel. Kohtuvaidlusi selle sätte rakendamise üle on olnud mitmeid. Soovitan lugeda riigikohtu www.nc.ee lahendeid tsiviilasjades 3-2-1-50-02, 3-2-1-95-03, 3-2-1-1-05 ja 3-2-1-120-05.

* •• Kas vastab tõele, et vanema-hüvitise saamise ajal on lubatud iga kuu teenida 2400 krooni lisa, ilma et see arvestataks vanema-hüvitisest maha? Kas tehes lisa-tööd tööettevõtluslepinguga jääb kehtima enne lapsehoolduspuhkusele jäämist kehtinud tööleping?

Vanemahüvitist makstakse edasi määratud ulatuses, kui selle saaja sotsiaalmaksuga maksustatav tulu ei ületa vanemahüvitise määra, mis tänavu on 2690 krooni kuus. Nii palgast kui ka hüvitistest rääkides peetakse silmas brutosummasid. Pensioniametit tuleb oma tulust teavitada üksnes juhul, kui saadakse 2690 kroonist suuremat tulu. Pikemalt ja põhjalikumalt on vanemahüvitisest ja selle arvutamisest juttu sotsiaalkindlustusameti veebilehel www.ensib.ee. Töövõtulepinguga töötamisel jääb enne lapsehoolduspuhkust sõlmitud tööleping muutumatul kujul kehtima.